Druga najbolj obiskana spletna stran na svetu temelji na pretakanju videoposnetkov. Velik del Youtuba, ki pa ni samo spletna stran, ampak je tudi družabno omrežje, je tudi glasba. In na slednjo je v preteklih letih Youtube zelo vplival…

Kako YouTube spreminja glasbeno industrijo

Leta 1999 je David Bowie v intervjuju za BBC napovedal: “Potencial za spreminjanje družbe, na boljše ali na slabše, ki ga ima internet, je nepredstavljiv. Mislim, da se nam dejansko obeta nekaj razburljivega in grozovitega.” Šest let pozneje se je pojavil YouTube, danes druga najbolj obiskana spletna stran na internetu, ki je v zadnjih letih močno spremenil dojemanje glasbe po svetu. Kako je YouTube spremenil glasbeno industrijo, je raziskovala muzikologinja Petra Rakič.

“Prince je umikal svojo glasbo z interneta, morda ga tudi zato mladi ne poznajo. Po drugi strani pa je rekorder na YouTubu še vedno Psy z uspešnico Gangnam Style. Števila ogledov ne smemo enačiti s kakovostjo glasbe. You si ti, tube je kanal. Sam izbiraš, kaj iščeš in poslušaš.”

Vzpostavili so plačljivo platformo, imenovano YouTube RED, ki trenutno deluje samo v ZDA, Avstraliji, Mehiki in na Novi Zelandiji. Platforma naj bi ponujala veliko bolj kakovostne in izbrane vsebine, ki so seveda brez oglasov. Kdaj bo na voljo tudi v Sloveniji, še ni znano.

@Caspersek Hi Gašper, we’re working hard to expand YouTube Red to more locations. Unfortunately, we can’t share any specific dates.

— Team YouTube (@TeamYouTube) September 28, 2016

Gašper Andrinek