Stanovalci objekta Lipa v Ljubljani se soočajo s pojavom stenic. Stenice se po objektu, ki ima kar 350 lastnikov, hitro širijo. Prisotne pa niso le v Lipi, v zadnjih letih so pogost pojav. Kdo je odgovoren za dezinsekcijo?

Stanovalci objekta Lipa v Ljubljani se soočajo s pojavom stenic. Stenice se po objektu, ki ima kar 350 lastnikov, hitro širijo. Kdo je odgovoren za dezinsekcijo? Prisotne pa niso le v Lipi, v zadnjih letih so pogost pojav. Domov si jih lahko prinesemo tudi s potovanj. Še posebej izpostavljeni so otroci.

Na zdravstvenem inšpektoratu so stanovalcem Lipe pojasnili, da so se z upravnikom – ki mimogrede vsak mesec zaračunava stroške upravljanja – dogovorili, da bo sklical sestanek lastnikov, kjer se bodo dogovorili za datum izvedbe.

Toda pravijo, da je odločitev o tem, ali bo dal izvesti dezinsekcijo lastnikova in se ne more izvesti na silo. Stanovalcem tudi svetujejo, da, v kolikor imajo težave z upravnikom, naj se obrnejo na stanovanjsko inšpekcijo. Na njo smo se, kot ste slišali v današnji Reakciji, obrnili tudi mi – seveda nima pristojnosti. No, kot poudarjajo na stanovanjskem skladu, v stanovanjskem zakonu sicer piše, da inšpekcijski nadzor nad uresničevanjem javnega interesa na stanovanjskem področju opravlja stanovanjska inšpekcija. Za javni interes pa se šteje zagotavljanje takšnega stanja večstanovanjske stavbe, da je omogočena normalna raba. Stenice tega ne omogočajo.

Klicala nas je poslušalka, ki pravi, da je s počitnic na morju na Hrvaškem prinesla stenice, z njimi se bori že mesec dni. Pravi, da je naredila parno dezinfekcijo na približno 60ih stopinjah, a ni uničila vseh. Poskusila je z lovilci stenic, vsak dan si pomaga tudi z različnimi razpršili, a to je boj z mlini na veter, pravi. Pristojni na Hrvaškem, kjer je letovala, zanikajo probleme, napisala je ugovor, a še čaka na odgovor. Kot pravi, potuje zelo redko, stanovanje ima sterilno, zdajšnji boj s stenicami pa primerja s Sizifovim delom, ki ga ne privošči nikomur.

Gorazd Rečnik, Jana Vidic, Veronika Gnezda