Samostojnega podjetnika so poklicali iz podjetja, ki ponuja storitve s področja varnosti pri delu, in mu rekli, da mora tudi kot samozaposleni opraviti usposabljanje na področju varnosti in zdravja pri delu, sicer ga čaka globa inšpektorja. To lahko opravi pri njih, seveda ne zastonj. Omenjeni podjetnik bi lahko ponudbi nasedel, a ni. Je pa nanjo opozoril. Ni edini. Res je, da je vsak delodajalec odgovoren za svoje delavce in da je on tisti, ki zagotavlja varnost in zdravje v podjetju – tudi z usposabljanjem delavcev za varno delo. Kaj pa pravi zakon, ko gre za samozaposlene osebe?

Samostojnega podjetnika so poklicali iz podjetja, ki ponuja storitve s področja varnosti pri delu, in mu rekli, da mora tudi kot samozaposleni opraviti usposabljanje na področju varnosti in zdravja pri delu, sicer ga čaka globa inšpektorja. Usposabljanje lahko opravi pri njih, seveda ne zastonj. Podjetnik bi lahko ponudbi nasedel, a ni. Je pa nanjo opozoril. Ni edini.

Peter Draučbaher je samostojni podjetnik, ki se ukvarja z računalniškim programiranjem.  Ko je začel, ni imel ne sredstev, ne poslovnih vezi ne vedenja o vsem, kar velja za samozaposlene, in je bil pogosto tarča telefonskih klicev akviziterjev in agencij. Vsi so želeli nekaj od njega – predvsem denar.

Res je, da je vsak delodajalec odgovoren za svoje delavce in da je on tisti, ki zagotavlja varnost in zdravje v podjetju – tudi z usposabljanjem delavcev za varno delo. Kaj pa pravi zakon za samozaposlene osebe?

“Samozaposlena oseba po zakonu ne potrebuje ne izpita ne usposabljanja s področja varnosti in zdravja pri delu.”

– Nikolaj Petrišič, vodja sektorja za varnost in zdravje pri delu na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti

Veronika Gnezda