"Zelo me muči tako imenovana moderna vzgoja, permisiven pristop, ki otroka postavlja v središče vsega."

Doktorica Leonida Zalokar. Zaradi pogostih pobegov od doma, kjer ni bilo tako, kot mora biti, je odraščala  v Mladinskem domu Jarše.

Takrat je videla, kako se vzgaja, kaj vse je narobe, in si kot 14-letna deklica rekla, jaz bom tudi delala to, ampak drugače. Ob delu je končala šolanje, postala vzgojiteljica, svetovalna delavka, danes je doktorica socialne pedagogike.

"Programi so lahko krasni na papirju, ampak če ni osebe, ki jih bo izvajala z ljubeznijo in empatijo, niste naredili nič," pripoveduje Leonida Zalokar, ki je že skoraj deset let na čelu Vzgojnega zavoda Planina.

"Ko sem z otroki, nimam občutka, da sem v službi. Na delovnem mestu pa me jezijo birokracija, poročila, analize."

"Nepojmljivo je, kaj se dogaja v Sloveniji. Otrok gre na oddelek psihiatrije za odrasle, kamor po zakonu ne bi smel."

Na Planini najdejo dom tudi otroci in mladostniki s težavami zaradi duševnega zdravja. Te otroke ima rada in jih obravnava kot svoje.

V zavodu imajo tudi rock band. Skupaj igrajo otroci in vzgojitelji: "Vedno me sprašujejo, kako vzgajamo. Odgovor je preprost. Z zgledom! Zelo me muči tako imenovana moderna vzgoja,  permisiven pristop, ki otroka postavlja v središče vsega."

"Kakorkoli že slišimo o tem, kakšne težave so bile v družini, verjemite mi, zelo malo staršev zavestno, namerno škodi otrokom."

Ljubljančanka, navdušena nad tenisom, si zna vzeti tudi dopust in takrat je, kot pravi sama, doktorica brezdelja: "Znam delati nič in to je zelo pomembno."

Veronika Gnezda