V oddaji Na piedestal je gostoval trobentač in skladatelj Igor Matković z radijsko premiero avtorskega projekta ”Igor Matković Quintet – State of Ku”.
Igor Matković, ki je doštudiral v Gradcu in svoje znanje in veščine izpopolnjeval z različnimi mentorji ter s koncertiranjem po Evropi in Združenih državah, je kot trobentač, pianist in producent sodeloval in snemal z različnimi glasbeniki tako zabavne glasbe kot tudi jazza. Posnel je več kot 30 albumov z različnimi skupinami različnih glasbenih zvrsti. Redno sodeluje in koncertira z domačimi in tujimi umetniki različnih generacij ter poučuje na Konservatorij za glasbo v Ljubljani.
Po avtorskem projektu Sonic Motion (2012) in sodelovanju pri različnih glasbenih projektih in zasedbah Igor Matković tokrat predstavlja avtorsko glasbo in novo, razširjeno zasedbo Igor Matković Quintet. Pri ustvarjanju novega projekta State of Ku so se mu pridružili odlični glasbeniki, vsi z različnimi osnovami in izkušnjami: pianist, saksofonist, skladatelj z obširnim opusom Milko Lazar na rhodesu in klavirju, kitarist Jani Moder (ki s svojimi zasedbami vedno postreže z zanimivimi glasbenimi strukturami), kontrabasist Jošt Drašler (ki nenehno v različnih zasedbah raziskuje polje svobodne improvizacije) in bobnar Bojan Krhlanko (ki pokriva širok razpon izrazov in je glasbeni navdušenec, eksperimentator in raziskovalec).
Koncertna premiera albuma ”Igor Matković Quintet – State of Ku”, ki je izšel pri Založbi ZKP RTV Slovenija, je bila na 57. Jazz festivalu Ljubljana.
Radijska premiera s pogovorom z Igorjem Matkovićem pa je bila v oddaji Na piedestal na Valu 202.

V oddaji Na piedestal je gostoval trobentač in skladatelj Igor Matković z radijsko premiero avtorskega projekta ”Igor Matković Quintet – State of Ku”.

Ko razumemo pomen besede KU [PRAZNINA], spoznamo, da stvari — ljudje, situacije, razmerja, naša življenja — ne glede na to, kako jih vidimo, niso fiksne, temveč dinamične, vedno spreminjajoče in razvijajoče se. So prežete s prikritim potencialom, ki pa se lahko udejanji v vsakem trenutku.”   To je vodilo novega projekta trobentača, pianista, skladatelja, profesorja  Igorja Matkovića.

Trobentač, pianist, skladatelj, profesor Igor Matković, ki je doštudiral v Gradcu in svoje znanje in veščine izpopolnjeval z različnimi mentorji ter s koncertiranjem po Evropi in Združenih državah, je kot trobentač, pianist in producent sodeloval in snemal  z različnimi glasbeniki tako zabavne glasbe kot tudi jazza. Posnel je več kot 30 albumov z različnimi skupinami različnih glasbenih zvrsti.

Po avtorskem projektu Sonic Motion (2012) in sodelovanju pri različnih glasbenih projektih in zasedbah Igor Matković tokrat predstavlja avtorsko glasbo in novo, razširjeno zasedbo Igor Matković Quintet. Pri ustvarjanju novega projekta State  of Ku so se mu pridružili odlični glasbeniki, vsi z različnimi osnovami in izkušnjami: pianist, saksofonist, skladatelj z obširnim opusom Milko Lazar na rhodesu in klavirju, kitarist Jani Moder (ki s svojimi zasedbami vedno postreže z zanimivimi glasbenimi strukturami), kontrabasist Jošt Drašler (ki nenehno v različnih zasedbah raziskuje polje svobodne improvizacije) in bobnar Bojan Krhlanko (ki pokriva širok razpon izrazov in je glasbeni navdušenec, eksperimentator in raziskovalec).

To, da vsi izvirajo iz istega okolja, iz Slovenije, jim je omogočilo, da so glasbo oziroma kompozicije razvijali daljše obdobje, oblikovali in gradili skupen zvok, pri tem pa je imel vsakdo izmed njih možnost glasbi dodati svoj pogled.
Skupaj so ustvarjali glasbo, ki je odprta. Živo in fluidno glasbo, ki prosto diha med kompozicijo in dopušča veliko možnosti za komunikacijo.
Po nekaj mesecih vaj so kompozicije v dveh dneh posneli na nacionalnem radiu RTV Slovenija. Posneli so po dve ali tri verzije vsake skladbe in potem izbrali tisto, pri kateri so vsi čutili, da je bilo bistvo najbolje povzeto. Na album  State  of Ku, ki je izšel pri  Založbi ZKP RTV Slovenija, je uvrščenih 11 skladb. Prav na dan izida – 1. julija 2016 – so ga koncertno predstavili na 57. Jazz festivalu Ljubljana.

Z novim projektom in novimi glasbeniki s široko paleto idej za ustvarjanje se je spremenilo tudi Matkovićevo dojemanje improvizacije: ”To dojemam kot živo in spreminjajočo se kreativnost, brez ukalupljenosti in predsodkov. Tako kot je to stanje težko doseči v življenju na splošno, je podobno tudi v glasbi. Nagonsko se zatekamo k ustaljenim vzorcem, ki ohranjajo navidezno varnost, to pa glasbi lahko odvzame svobodo. Improvizacija bi morala biti tako v glasbi kot v vsakdanjem življenju, prisotna na več ravneh, saj z njo lahko najdemo pot iz slepe ulice.”
O avtorskem projektu State of Ku, ki ga je posnel z zasedbo Igor Matković Quintet, v pogovoru z vodjo zasedbe, trobentačem, pianistom, skladateljem Igorjem Matkovićem  v oddaji Na piedestal.

Jolanda Fele