!8. vzporednik kliče v Rim

Dopisnik Janko Petrovec o duhu Assisija, tragični zgodbi Tiziane Cantone in prenovi španskih stopnic

Zgodba mediteranske lepotice Tiziane Cantone je žalostna, tragična. Živela je v okolici Neaplja, delala v lokalu svoje tete, rada je ugajala moškim.  Prejšnji teden je Italijo in svet pretresel njen samomor. Videla ga je kot edini izhod iz stiske, v kateri se je znašla, potem ko je njen nekdanji fant na spletu objavil njune intimne posnetke.

“Preiskovalci so ugotovili, da je gotovo imela svojo vlogo pri tem, da so bili posnetki poslani naprej – najprej partnerjevim prijateljem, na koncu pa so pristali na spletnih straneh s pornografijo. Po nasvetu odvetnice je sprožila pravni postopek za izbris posnetkov, toda plačati bi morala stroške postopka in storitve, kar naj bi jo stalo 20.000 evrov. Konec zgodbe poznamo. Prejšnji teden si je vzela življenje.”

– Janko Petrovec

Posnetki so na spletu  še danes. Smrt Tiziane Cantone je bila tudi povod za raziskavo Univerze v Firencah. Ugotovili so, da kar  13 odstotkov najstnikov prek spleta pošilja in na njem objavlja svoje fotografije, na katerih so goli: “Med njimi je kar 10 odstotkov najstnikov, mlajših od 14 let. Kar polovica tistih, ki jih je že kdo izsiljeval z njihovimi neprimernimi fotografijami, je razmišljalo o samomoru – 10 odstotkov pa jih je samomor tudi poskušalo narediti.”

“Ta smrt bi morala biti vsem v opomin, naj dvakrat premislijo, preden kaj objavijo na spletu.”

Miha Švalj