1. septembra bo 56.000 dijakov preizkusilo sistem integrirane oziroma enotne vozovnice, s katero bodo lahko izbirali med 35-imi ponudniki javnih prevozov, ki po državi ponujajo avtobusni in železniški promet ter mestni promet v Mariboru in Ljubljani.

O reševanju težav, ki so se že prvi dan, ob začetku prodaje, pojavile in delovanju sistema novih vozovnic bo na vprašanja odgovarjala Suzana Habjanič iz Službe za trajnostno mobilnost in prometno politiko Ministrstva za infrastrukturo.

1. septembra bo 56.000 dijakov preizkusilo sistem integrirane oziroma enotne vozovnice, s katero bodo lahko izbirali med 35 ponudniki avtobusnih in železniških prevozov po državi ter uporabljali mestni promet v Mariboru in Ljubljani.

Subvencionirane vozovnice za mestni promet v Kranju, Kopru, Novem mestu, Murski Soboti in na Jesenicah trenutno še niso vključene v integrirani javni potniški promet in jih izdajajo prevozniki, ki izvajajo  mestni promet.

“Želimo si čim več potnikov in da ti oblikujejo ponudbo potniškega prometa.”

– Suzana Habjanič iz Službe za trajnostno mobilnost in prometno politiko Ministrstva za infrastrukturo

Uporabniku se  ne bo treba odločiti za enega ponudnika prevoznih storitev, ampak bo z novo vozovnico lahko uporabljal storitve vseh, ki so vključeni v sistem. V testnem obdobju vozovnice lahko pridobijo dijaki (od 29. avgusta naprej) in študenti (prodaja se bo začela 21. septembra).

“Septembra bo potekal pilotni projekt. Poleti ni dijakov, ki bi uporabljali potniški promet, zato sistema ni bilo mogoče preizkusiti prej.”

– o vrstah in težavah, ki jih je prinesel nov sistem na prodajanih mestih

Prodajnih mest po državi je več kot 150. Seznam vseh je dostopen tukaj.

“Imamo pomisleke, ne vemo, kaj bo prvega septembra.”

“Sistem sicer deluje, a je zelo počasen.”

Maja Ratej, Maruša Kerec