Vozniki na cestah opažamo nove prometne znake, talne označbe in prometno ureditev v času del na cesti: oranžno puščico za obvoz, znak za označitev hitre ceste, drugačne table in spremenjeno ureditev za dela na cesti.  

Novosti bomo spoznavali kar med vožnjo, saj bodo nove prometne oznake uvedene postopoma, v naslednjih desetih letih.

Kateri znaki bodo voznikom povzročali največ težav in kako dobro smo nanje pripravljeni, smo ugotavljali v Sobotni reakciji. Ali potrebujemo obnovitveni tečaj?

Nove testne naloge so že na voljo tudi prek spletne simulacije za več kategorij, lotite se jih lahko takoj, najdete pa jih na spletnih straneh Agencije za varnost prometa. Zvonko Zavasnik, vodja sektorja za ceste pri Ministrstvu za infrastrukturo, meni, da je smiselno obnoviti znanje in se čimprej seznaniti z novostmi.

Večjih izzivov za kandidate za voznike pri praktičnem usposabljanju trenutno ni. V prehodnem obdobju se bo spremenilo 150 nalog, v naslednjih desetih letih pa vsega skupaj 300 testnih vprašanj. Šole vožnje imajo veliko odgovornost, da kandidatom dobro predstavijo novosti.
Če imate kakršno koli težavo v zvezi s prometno rešitvijo, se lahko obrnete na šolo vožnje, pravi predsednik združenja šol voženj Slovenije pri Gospodarski zbornici Slovenije Martin Miklavc. Sicer pa morajo novi prometni znaki, talne označbe in ureditev zaživeti v praksi. Na ministrstvu obljubljajo, da bodo, če znaki in označbe ne bodo zaživeli v praksi ali bodo imeli ljudje z njimi preveč težav, razmišljali o novih rešitvah. Kot recimo pri zeleni puščici v desno, ki označuje dovoljeno vožnjo desno pri rdeči luči.

Pazljivost ni nikoli odveč, obnovitev znanja pa tudi ne škodi. Preizkusite se prek elektronskega izpita – priprava na teoretični del vozniškega izpita.

Kar nekaj znakov se bo upokojilo, med njimi je znak za tramvaj, določene simbole bodo zamenjali novi, znak za predor bo odslej obvestilni znak, znak za nevarnost bližine obale in letališča se umikata, prav tako znak za dvižni most. Bližina letališke steze bo označena samo z obvestili.

Iz uporabe je izločen znak za priporočeno hitrost, pravilo zadrge ostaja, znak pa odhaja. Vključevanje vozil z več pasov na zoženo cesto bo zdaj stvar vozniške kulture. Čeprav znaka za prepovedano trobljenje ne bo več, pravilo ostaja.  Nov je znak za polnilnico za električna vozila. Spremembe signalizacije v predorih so povzročile nekaj negodovanja med upravljavci cest, predvsem zaradi stroškov, ki jih prinašajo.

V primeru vožnje v nasprotni smeri se bo na avtocestnem portalu prikazal opozorilni znak, in sicer rdeče vozilo v nasprotni smeri med dvema črnima voziloma. Naprava, ki zaznava nasproti vozeča vozila, že stoji na avtocesti pri Vranskem. In še opozorilo – skoraj vedno se kršitelj v nasprotno smer pripelje po prehitevalnem pasu, torej po svoji desni. Na cesto lahko zaide medved in dobil bo svoj opozorilni prometni znak. Za lažjo selitev čez cesto pa tudi žabice. Nekaj novosti je pri talnih označbah – najpomembnejša je nova oznaka za pešce – uvedli bodo namreč vidnejšo, modro barvo. Nove talne oznake in prometno ureditev pa bomo opazili tudi pri zaporah cest.

Povezave:

NOVI PROMETNI ZNAKI 

Simona Habič