Odvetnik, predsednik Nogometne zveze Slovenije in kandidat za mesto predsednika Evropske nogometne zveze (Uefa)

Prenesi podkast oddaje

Aleksander Čeferin je bil zadnje tedne več na letalih kot pa v svoji odvetniški pisarni, saj po Evropi predstavlja kandidaturo za predsednika Uefe.  "Ljudje želijo nove obraze, želijo nov pristop, nove ideje, novo energijo. Želijo večjo možnost soodločanja nogometnih zvez. Dejstvo, da sem nov obraz je velika prednost."

Odločitev bo znana 14. septembra. Čeferinu kaže dobro, podporo so mu že napovedale številne evropske nogometne zveze, a bo glasovanje v Atenah seveda tajno: "Uefa je dobra organizacija, ne potrebuje revolucije ampak evolucijo. Veliko moramo narediti na področju transparentnosti, omejiti je treba število mandatov." 

"Podpora moji kandidaturi kaže, da smo Slovenci sposobni ljudje. Čas je, da to tudi sami dojamemo."

Čeferin zagotavlja, da v ozadju ni nobenih posebnih obljub in da v ozadju njegove kandidature ni interesov: "Kdor me pozna ve, da sem neodvisen. V zakulisju nerad delujem in ne bom deloval. Če te ljudje javno podprejo in potem drugače glasujejo, je problem v njih. Iskreno me ne skrbi."

Čeferinov predsedniški program obsega 11 točk, med drugim želi jasen sistem dodeljevanja gostiteljev prvenstev in finalnih tekem tekmovanj v okviru Uefe. Več pozornosti želi nameniti tudi ženskemu nogometu: "Zaostajamo za ZDA, nameravam ustanoviti poseben oddelek za ženski nogomet."   

Čeferin je načeloma naklonjen uvajanju video tehnologije, a je problem financiranja v nekaterih ne tako bogatih ligah.

"Tako Blatter kot Platini sta naredila veliko za svetovni nogomet, kaj se je zgodilo potem, bodo odločali drugi organi."

Ni opazil, da bi se po objavi kandidature odnos ljudi do njega kaj spremenil: "Morda me je presenetil pozitiven odnos ljudi, ki jih srečam na cesti, ti me zelo podpirajo. Celo Slovenci smo sposobni nekomu nekaj privoščit."

O ekipi, s katero bi se podal na sedež Uefe za zdaj ne želi govoriti. "Če bom izvoljen, želim, da NZS prevzame kredibilna osebnost."

O menjavi selektorja Srečka Katanca: "O tem nismo razmišljali niti slučajno, zgodba o Ediju Reji ni resnična."

Luka Petrič