Čeprav se je življenje v soboto ob obisku predsednika Putina življenje v Sloveniji skoraj ustavilo in smo zaprli pol Slovenije so ruski mediji ta obisk komaj zaznali, že dan po njem pa kot da ga ni bilo. Veliko več pozornosti kot Putinu je te dni namenjeno ruskim športnikom, med katerimi mnogi nekaj dni pred začetkom Olimpijskih iger sploh ne vedo, ali bodo šli v Rio.

Čeprav se je življenje v soboto ob obisku predsednika Putina življenje v Sloveniji skoraj ustavilo in smo zaprli pol Slovenije, so ruski mediji  ta obisk komaj zaznali, že dan po njem pa kot da ga ni bilo. Veliko več pozornosti kot Putinu je te dni namenjeno ruskim športnikom, med katerimi mnogi nekaj dni pred začetkom Olimpijskih iger sploh ne vedo, ali bodo šli v Rio.

Priča smo kaosu na Olimpu. V Rio bi moralo odpotovati 387 športnikov, 117 so nastop prepovedali. V ospredju je občutek krivice, Rusi so prepričani, da gre pri dopinškem škandalu za politično obračunavanje Zahoda z Rusijo, da so žrtveno jagnje.”

V težavah pa niso le ruski športniki, država se je znašla v hudi gospodarski krizi, zlasti zaradi nizkih cen nafte in plina, ki sicer predstavljata polovico BDP. “Rusko gospodarstvo je v zelo slabi kondiciji, Rusijo tepejo nizke cene nafte, recesija traja že dve leti. Nujno potrebne so reforme, pa tudi rešitve problematike mladih družin.”

Miha Švalj