Iz Carigrada se nam oglaša dopisnica Karmen Švegl.

To, kar se zdaj dogaja v Turčiji, je udar po udaru. Erdoganova politika se hoče znebiti vseh in vsakogar, za katere se samo zdi, da so na poti do višjega cilja.

“15. julija smo poročali o spodletelem državnem udaru z namenom strmoglaviti predsednika Erdogana. Ta je desetletje govoril, da ga želijo odstaviti z udarom. Takoj potem se je začel protiudar,  čistke, ki smo jim priča. Ogromno ljudi je priprtih.”

Kako daleč bo še šel Erdogan? Zdaj je z vojsko v Siriji.

“Vdor v Sirijo ni neposredno povezan s čistkami v domovini. To je druga politika, Islamska država je za Turčijo postala problem.”

Turčija kljub ostrim ameriškim kritikam nadaljuje napade na severu Sirije. Ankari, ki je sicer ameriška zaveznica, očitajo, da se je namesto na boj proti skrajnežem Islamske države osredotočila na obračun s Kurdi. Ti so Turčijo obtožili etničnega čiščenja. Nekateri analitiki menijo, da Sirska vojna prehaja počasi v sklepno fazo, in zgodovina nas uči, da so vojne na koncu najbolj krvave – se lahko tega bojimo tudi v Siriji?

“Ljudje mislijo, da se bo vojna končala po izvolitvi novega ameriškega predsednika. Asad bo ostal, kakšna bo Sirija, pa nihče ne ve.”

Miha Švalj