Priporoča v branje knjigo Kavelj 22 Josepha Kellerja.

Večna, univerzalna, duhovita in katarzična zgodba o humanizmu

Predsednik Biljardne zveze Slovenije, pravnik in strasten bralec Mitja Gradišnik priporoča knjigo Kavelj 22 avtorja Josepha Hellerja, ki je začela nastajati nekaj let po drugi svetovni vojni, a je izšla šele leta 1961.

Čeprav gre za več kot pol stoletja staro besedilo, je po mnenju Mitja Gradišnika to:

” Knjiga, ki je večna, univerzalna, večplastna, večžanrska, izredno duhovita, tragična, dramatična in na koncu tudi katarzična.”

Predvsem pa je to knjiga o humanizmu. V današnjih časih, ko je nasilje skoraj nekaj normalnega, ko se reakcija na nasilje opravičuje, češ da dve krivici tvorita pravico, bi ljudje morali brati take knjige, da bi razumeli pravi vzrok vojne, nasilja, kdo so tisti, ki nasilje generirajo, pravi.

“To je  knjiga o vojni, a vojne ne opisuje. Opisuje le junake in antijunake in skozi njihove usode in razmišljanja oriše smisel in nesmisel vojne. Genialna knjiga!”

Mitja Gradišnik  dodaja, da je Kavelj 22 zahtevno, a po svoje tudi lahkotno branje, polno humorja. Zadnja tri poglavja peljejo malo bolj občutljivega bralca od  solz obupa do solz sreče in veselja. Take knjige so redke in zato meni, da je večna.

“Ne le da je knjiga za vse čase, je tudi knjiga za večkratno branje.”

Prvič jo je prebral pred petnajstimi leti in ob ponovnem branju pred dnevi je bil presenečen, kako drugače jo jo bral in doživel zdaj.

“Takrat je bila to zame duhovita knjiga o vojni, zdaj pa sem jo doživel zelo osebno in poglobljeno in mislim, da spada v klasiko svetovne književnosti!”

Jana Vidic