Priporoča knjigo Hardcore Zen in Z roba klifa.

V nekdanji tovarni Rog lahko spoznate Miha Viranta in vzhodno filozofijo prek veščine taijiquan (taj či čuan), ki vključuje gibanje telesa in stanje duha.

Miha dvakrat na teden brezplačno poučuje taj či čuan oziroma kitajski kung fu in tako svoje znanje o spretnostih in oblikah gibanja, ki ga je pridobil na Kitajskem v času študija in po njem, prenaša na druge. Kitajska se je Mihu priljubila  in se tja vedno znova rad vrača. Zaradi prijateljev, ljubezni do kitajskega jezika, ki ga je študiral, filozofije in odnosa do življenja.

Že petnajst let sodeluje z zdravniki kitajske tradicionalne medicine pri nas. Veliko sta ga naučila zdravnika Han Zaoxiang (v Celju) in Li Furu (v Ljubljani in Kranju). Miha Virant tudi študira kitajsko tradicionalno medicino na Nizozemskem na Univerzi Shenzhou. Ta ga je navdušila predvsem zato, ker je del tradicionalne kitajske kulture, ki ga najbolj zanima. Gre za šaolinsko, Wudang tradicijo, kulturo.  Temu včasih reče M3, tako kot tisti močni BMW-ji (Miha pove z nasmehom).

“Trije M-ji torej, za “meditation”, “marshal art” in “medicine”, se pravi meditacijo, borilne veščine in medicino, ki se med seboj prepletajo.”

Borilne veščine v tej tradiciji ne temeljijo na tem, kako nekoga premagati, temveč gre za to, kako lahko nekdo, ki je šibak, premaga nekoga, ki je močan.

“Kako kot oseba zrasteš, se izboljšaš, napreduješ in se dvigneš na drugo raven.”

Kot pravi budistična Lankavatara Sutra, iz katere izvira spoznanje, da je emancipacija enaka svobodi in razsvetljenju.

“Zadnje čase berem Brada Warnerja.

Je pankroker in hkrati zenovski menih. Napisal je več knjig, med drugimi Hard Core Zen in Sit down and shut up, zadnja je How not to be a jerk.

Warner ima zelo dober odnos do duhovnosti, brez obljub, in je predvsem praktičen, dodaja Miha:

“Tiho bodite, usedite se, pa poglejte, kdo ste zares, kaj ste v svojem jedru in kaj je tisto, kar vas žene k temu, da bi se izboljšali, da bi se kaj naučili, da bi kaj spoznali. Predvsem pa je dobro vedeti, kaj sploh smo.”

Miho Viranta pa pritegne tudi branje poezije.

Z globino vsebine ga je prepričala knjiga Z roba klifa, avtorice Taje Kramberger.

“Prepričalo me je to, da kot antropologinja nadgradi svoje strokovno znanje s poezijo, v kateri sem začutil širino in globino. Slika to slovensko posebnost, ozkost, in kako obstaja nasprotje zamejenosti in ozkosti. In ko pridemo do skrajnosti, se nam odpre filozofija vsega sveta, Evrope, Azije, Amerike.”

 

Zanimive povezave:

Vsebina in recenzija knjige Z roba klifa avtorice Taje Kramberger

Vsebina in recenzija knjige Brada Warnerja Don’t be a jerk

Vsebina in povezave na delo Brada Wernerja Hardcore Zen

Blog Brada Warnerja

Brad Warner – posnetki

Miha Virant in borilne veščine

 

 

 

 

 

Simona Habič