Kolesarji na prestižnem francoskem krogu imajo danes še zadnji dan počitka, do končnega cilja v nedeljo na Elizejskih poljanah pa jih čaka še pet etap ali dobrih 600 kilometrov.

Da tokrat na najbolj prepoznavni kolesarski dirki slovenskih kolesarjev prav veliko ne bomo videli, se je vedelo že ob razodetju moštev. Prav Kristjan Koren je za to, da bo večji del julija znova preživljal na francoskih cestah, izvedel tik pred zdajci. Na preizkušnji v Švici so mu sicer vsi govorili, da se vidijo v Franciji, le njegov športni direktor je bil povsem tiho do zadnjega ponedeljka pred startom.

Izkušeni Primorec je celo izpustil državno prvenstvo, pripravljal je že kovčke za kaj bolj prijetnega kot je tritedensko mučenje po Galski deželi. Nazadnje pa je ugasnil ekran z napisom Last minute in na hitro zmetal tekmovalne pripomočke v kovček namenjen dirkam in odšel v Normandijo. Tako na hitro se je vse skupaj odvijalo, da ni imel časa niti da se odzove na klice poročevalcev.

Na poti proti Parizu pa je še naprej tudi slovenska četverica in vse kaže da bo Kristjan Koren opravil že sedmi francoski krog doslej.

Borut Božič je za francoski izziv, tretji njegov, izvedel že nekaj prej. Toda najprej so ga čez noč postavili v vlogo kapetana, saj je v zadnjem trenutku odpadel domačin Nacer Bouhanni. Toda Francozi so seveda za domačo preizkušnjo vseh preizkušenj na čelo sprinterskega dela ekipe postavili Christopha Laporta, ki mu je v prvih etapah nekaj nastopov še uspelo, v nadaljevanju pa ga prav veliko nismo več videli. Podobno velja tudi za Cofidisov dres.

Kot novinca pa sta se na Grand Boucle podala Jan Polanc in Luka Pibernik, ki sta nekdaj skupaj dirkala na Slomškovi v Ljubljani in tudi v dresu z državnim grbom. Vedno sta znala opozoriti nase in za prvi nastop bosta oba najbrž kar zadovoljna. Sploh olimpijec Jan Polanc, ki je denimo v razvrstitvi mladih kolesarjev na 9. mestu. Zdaj bo sicer kakšen stalni kritik, da so naši le v vlogi pomočnikov dejal, da smo nekdaj na omenjenem mestu imeli celo svojega kolesarja v skupnem seštevku.

Tadej Valjavec in Jani Brajkovič sta bila skupno celo mesto više, ampak če smo zdaj pošteni smo v našem slogu bentili zakaj se vendarle ne odločita Valjo in Brajko in zares ne napadeta. Pa je kdo pomislil, da više enostavno ni šlo in da sta v treh dneh na francoskih tleh vedno pustila prav vse kar sta bila v danem trenutku zmožna. Sta se pa Polanc in Pibernik za Tour med Slovenci vpisala za številkama 15 in 16. Prvi je bil še pred drugo svetovno vojno Franc Abulnar, ki pa je po deveti etapi sestopil s kolesa. Na Touru slovensko kolesarstvo še vedno čaka tudi na etapno zmago.

Običajno so velike tritedenske dirke tudi odlična priprava za enodnevne preizkušnje najvišjega ranga, ki sledijo. Letos bodo to olimpijske igre s cestno preizkušnjo 13 dni po koncu Toura. Koliko bo prvi Tour dal Janu Polancu, ki bo nastopil tudi v Riu, bomo videli avgusta. Preostala olimpijska trojica Simon Špilak, Matej Mohorič in Primož Roglič pa je bila v teh dneh na Poljskem. Končni cilj je dosegel le Primož Roglič.

Val 202