Veliko olimpijskega je bilo moč čutiti v Kopru in kot kaže bomo vse do tretje avgustovske nedelje živeli v tem duhu.

Čez dva tedna bomo v Riu de Janeiru že dobili prve imetnike odličij iger 31. olimpijade moderne dobe. Večji del tokratne slovenske vrste se je v petek predstavil na osrednjem trgu v Kopru, kjer so olimpijsko odpravo prvič imeli možnost pozdraviti tudi obiskovalci.

Odločitev za javno predstavitev najboljših slovenskih športnikov, ki imajo priložnost da se predstavijo na največjem športnem tekmovanju, je bil zadetek v črno, kot v času, ko je med strelci na največjih tekmovanjih in tudi olimpijskih igrah kraljeval naš Rajmond Debevec, ki mu tokrat ni dano, da bi bil v olimpijski odpravi. Osem olimpijskih nastopov je vpisal fant, ki je strelsko zrasel v Postojni, glavne dosežke pa je dosegal pod vodstvom trenerja Lojzeta Mikoliča.

Ker je že predhodno planiral pot na južno poloblo v Kopru ni bilo tudi Izolana Vasilija Žbogarja, ki bo prvi petek v avgustu na otvoritvi iger na slovitem stadionu Maracana nosil slovensko zastavo. Med najbolj razposajenimi je bil najstarejši med našimi Boštjan Maček, ki je hudomušno pripomnil, da ko je žena videla fotografije naše olimpijske vrste, da mu je takoj rekla, da bi pa zdaj lahko že nehal s tem. Toda naš odlični lovec na glinaste golobe še ne razmišlja v to smer. V njegovem podjetju so tudi poskrbeli, da bodo vsi v njegovem revirju vseeno dobili vse pekovske izdelke v času njegovega bivanja v najbolj opevanem mestu Južne Amerike.

Po osrednjem trgu v Kopru sta se istočasno sprehajali Alenka Cuderman in Urška Žolnir. Gorenjka je pred 32. leti v Los Angelesu postala sploh prva Slovenka, ki je osvojila olimpijsko odličje. In že tedaj je bilo kar zlatega sijaja. Štajerka, ki je pred skorajda natanko štirimi leti kot prva pod petimi krogi slišala tudi Zdravljico pa je v času zadnje olimpijade zapustila tekmovalni tatami in je zdaj ob robu tekmovališča. V Januarski reki bo olimpijska zmagovalka iz Pernovega skrbela za tri slovenske borce na blazinah. Če bo kdo šel po njenih poteh bo morda zdaj trenerka Žolnirjeva celo bolj vesela kot tekmovalec sam.

Nekaj odsotnosti je bilo včeraj pričakovanih. Izjemno nadarjena atleta Luka Janežič in Robert Rener, ki trkata na vrata najvišjega svetovnega razreda, sta na mitingu Diamantne lige v Londonu. Kolesar Jan Polanc pa se je trudil na predzadnji etapi slovitega Toura. Francoskim cestam se je zaradi druženja z drugimi olimpijci odpovedala Polona Batagelj, ki je odkrito povedala, da je olimpijski nastop vsaj zanjo največ kar se lahko zgodi na športni poti.

Ob predstavitvi so prisotni z različnim odzivom pozdravili prav vsega. Aplavz, ki so ga prejeli posamezniki je pričal o tem od koga bo slovenska javnost tokrat pričakovala največ. In to ne glede na dejstvo, da je večina med potniki v kategoriji olimpijski novinci in da bo kar lepo število teh precej višje cilje imelo čez štiri leta, ko se bodo podajali na drugi konec zemeljske krogle, v Tokio, ki bo igre gostil drugič.

Pred večerno slovesnostjo so rokometaši še enkrat v tem olimpijskem letu premagali Hrvaško in le želimo si lahko, da bodo pred južnimi sosedi tudi na tekmovališču. Nazadnje so na evropskem prvenstvu takrat, ko je bilo najbolj pomembno precej zaostali za kockastimi.

Veliko olimpijskega je bilo moč čutiti v Kopru in kot kaže bomo vse do tretje avgustovske nedelje živeli v tem duhu, seveda olimpijskem – le še vse neprijetnosti, ki jih zdaj ponuja svet bi se počasi morale ustaviti.

Predstavlja se slovenska olimpijska reprezentanca za #rio2016

A photo posted by Val 202 (@val202si) on

Dare Rupar