Do konca septembra morajo študenti tako imenovanih predbolonjskih študijskih programov končati študij, sicer jim bo po teh programih propadel. Bližje, kot smo temu roku, večji je pritisk na fakultete in mentorje same.

Študij bi rado končalo več kot 9000 takih študentov, ki pred mentorje prihajajo zadnji hip in to s pomanjkljivimi diplomskimi izdelki; nekateri, ki so dela oddali pravočasno, pa, po drugi strani, zdaj dobivajo tudi obvestila, da morda svojega dela ne bodo mogli zagovarjati pravočasno. O razmerah na tem področju je ta teden razpravljal parlamentarni odbor za visoko šolstvo, ki pa, kot kaže, skrajnih rokov vendarle ne namerava podaljšati.

Pritiski na mentorje, dvomljiva kakovost in avtorstvo, vse to, da študenti predbolonjskih programov ujamejo rok

Do konca septembra morajo študenti tako imenovanih predbolonjskih študijskih programov končati študij. Bližje, ko smo temu roku, večji je pritisk na fakultete in mentorje.

Študent Marin Medek namerava  septembra diplomirati. Vzel je neplačani dopust, od jutra do večera se ukvarja z diplomo: “Končujem diplomo, ki jo pišem že zadnja štiri leta. Zdaj se približuje skrajni rok, zato sem se moral usesti …

Študij bi rado končalo več kot 9000 takih študentov.  Nekateri k mentorjem prihajajo zadnji trenutek in pogosto s pomanjkljivimi diplomskimi izdelki; nekateri od tistih, ki so dela oddali pravočasno, pa zdaj dobivajo tudi obvestila, da morda svojega dela ne bodo mogli pravočasno zagovarjati.

Janez Kramar, študent znanstvenega magisterija: “Nekateri študenti so že lani začeli oddajati dispozicije, letos so jim mentorji odpisali, da preprosto ne bo dovolj časa.”

Doc. dr. Blaž Repe s Filozofske fakultete v Ljubljani pravi, da od maja nima časa za počitek, letos ima v pregledu petkrat več diplomskih del kot druga leta ter dodatna magistrska in doktorska dela. “Študenti pritiskajo na oddelke glede formalnih rokov, pa tudi na mentorje. Vsebinski pritiski se bodo pojavili pozno poleti.”

Doc. dr. Blaž Repe:Jeseni  bodo težave, čustveno izsiljevanje, grožnje, starši bodo klicali … To ni tako redko. Slogovno in slovnično so dela zelo šibka, vsebinsko nedodelana, popravki bodo številni.”

Maja Ratej