V soboto se je na francoskih tleh nogometni mrzlici priključila še vsakoletna julijska kolesarska vročica. Uvodna dneva 103. izvedbe Grand Boucleja sta bila namenjena zgodovini, zdaj pa je karavana že v osrednjem delu galske dežele in kmalu bodo na vrsti zahtevni vzponi v centralnem Masivu.

Tudi v letu, ko kolesarskih dirk za vseh vrst naslovov kar mrgoli, je francoska pentlja tista, ki bo požela največ pozornosti. Francoze je v nedeljo ob oblačenju rumene majice vodilnega sicer nekoliko razburil nepredvidljivi svetovni prvak Slovak Peter Sagan, ki je iz zadnjega žepa potegnil majico svetovnega prvaka in ob vsem dejal, da je izjemno vesel, da ju lahko nosi obenem.

Nato je še nekoliko nediplomatsko dodal, da je imeti rumeno majico nekaj posebnega, toda da mu bela z mavrično zastavo na prsih enostavno pomeni več. Že včeraj so Francozi na rumeno majico dodali še mavrico in Sagan je bil tega zares vesel. Enostavno ni veliko kolesarjev, ki jim je dano, da bi istočasno oblekli ti dve majici. Slovak pa se dobro zaveda, da bo v tej kombinaciji najbrž le še danes in jutri, potem bodo na vrhu tisti, ki računajo tudi na končni razplet.

Oblačenje v različne majice je enostavno proces, ki mu v kolesarskem svetu sledijo že vrsto let. Če kdo potem prav kolesarji in njihove ekipe dajo ogromno na svojo promocijo. Že sama karavana spremljevalnih vozil je prava paša za oči. Ko pa na največjih dirkah dodajo še tako imenovano EPP karavano se ne sprašujemo več, zakaj so ljudje pripravljeni stati ob trasi in čakati kolesarje tudi po tri ali štiri ure. Na gorskih etapah pa so ob progi domala ves dan.

Z omenjenih propagandnih avtov vsak dan padajo tudi zelo praktične nagrade. Ni pa jih malo, ki so že nadvse zadovoljni, če se ujame kakšna osvežilna pijača, kaj za pod zob ali pa denimo brivska pena. Prva dva dneva v Normandiji je bilo ob trasi več kot pol milijona ljudi. Kolesarji so se že v soboto šalili, da se nogometnega živ-žava prav nič ne bojijo, saj so številke o gledanosti na njihovi strani. Seveda pa se obenem dobro zavedajo, da se v svetu športa kot ga v večini pojmujemo na Stari celini prav z nogometom enostavno ne gre meriti.

Toda tudi slovitemu Touru podpornikov ne manjka. Našteli smo jih več kot 30, v omenjeni spremljevalni karavani pa se v propagandne namene vozi kar 170 vozil. Karavana se razprostre na 12 kilometrov, v vsakem večjem mestu pa pripravijo več kot polurni program. Tudi na varovanje niso pozabili in na koncu za vse to vse dni – torej več kot tri tedne potrebujejo 600 ljudi.

Francoski krog ne želi v boj za prevlado z nogometom. Vse je namreč usklajeno med obema organizacijskima aparatoma. Kolesarji pa dobro vedo, da zdaj nogometnega prvenstva Stare celine kar nekaj časa ne bo v Franciji. Najbrž pa tudi tega niso spregledali, da nekaj tekem pa bo tudi v Franciji že čez štiri leta, ko po Evropsko prvenstvo gostila kar Evropa v celoti. Konec koncev pa to ni nič posebnega, tudi Tour zelo rad pogleda v druge države in tudi tokrat bo temu tako, saj bo nekaj kilometrov v Španiji, Andori in Švici.

Dare Rupar