Ker Slovenci radi in veliko potujemo, bomo pred začetkom turistične sezone preverili, kateri je prvi korak, če v tujini zaidemo v težave. Čeprav se je še doma priporočljivo poučiti o navadah in razmerah v izbrani državi, pa vedno lahko naletimo na probleme in problematične ljudi.

Kaj storiti, če ostanete brez osebnih dokumentov, mimogrede to se našim popotnikom največkrat zgodi v Barceloni, in kaj, če nas v tujini priprejo? Nekaj popotniških nasvetov in konzularnih priporočil delimo v torkovem Vročem mikrofonu.

Kaj storiti, če ostanete brez osebnih dokumentov, mimogrede to se našim popotnikom največkrat zgodi v Barceloni, in kaj, če nas v tujini priprejo?

Ker Slovenci radi in veliko potujemo, bomo pred začetkom turistične sezone preverili, kateri je prvi korak, če v tujini zaidemo v težave. Že doma se je priporočljivo poučiti o navadah in razmerah v izbrani državi,  vedno  pa lahko naletimo na presenečenja.

Po podatkih statističnega urada Republike Slovenije smo Slovenci narod, ki rad potuje,  vendar to vemo tudi brez statistike. Prav pa pride podatek, da je bilo lani od vseh zasebnih potovanj več kot 60 odstotkov  potovanj v tujino. Ne glede na to, kako in koliko so načrtovana, se vedno lahko zgodi kaj, kar ni v načrtu – vsaj ne v načrtu tistega, ki potuje.

Države z najstrožjimi zakoni glede uporabe drog in trgovanja z njimi so Tajska, Malezija, Indonezija, Iran in Alžirija.

– vodja Konzularnega sektorja na ministrstvu za zunanje zadeve Andrej Šter

Klemen Šega je na svojih potovanjih doživel že marsikaj, najslabše izkušnje pa ima iz Hrvaške.

  • Če nam v tujini ukradejo dokumente ali avtomobil, moramo to prijaviti.
  • Pred vsakim potovanjem se je pametno pozanimati, ali je v državi, v katero potujemo, slovensko predstavništvo. Če ga ni, poskrbimo za povezavo z ambasado druge članice Evropske unije, ki je v tem primeru pristojna za to, da nam pomaga.
  • Dobro je imeti kopijo potnega lista ter zdravstveno in potovalno zavarovanje, ki zajema tudi poroštvo za vrnitev domov, če ostanemo brez denarja.
  • Napotke in priporočila za vse države sveta najdete tudi na spletni strani ministrstva za zunanje zadeve.
Aktualni nasveti za potovanje v Turčijo

Zaradi povečane verjetnosti novih terorističnih napadov v Turčiji svetujemo dodatno pozornost in previdnost ter dosledno upoštevaje ukrepov in odločitev turških organov.

Veronika Gnezda