Čeprav so v mestni občini Ljubljana še prejšnji teden napovedali, da bodo bagre na območje nekdanje tovarne Rog poslali 14. junija, se je to zgodilo že v noči na ta ponedeljek. Pri tem so varnostniki uporabili tudi silo. Kakšna je torej prihodnost Roga?

V oddajo smo povabili tako predstavnika mestne občine kot socialnega centra Rog. Slišali boste tudi pretepenega kamnoseka, ki ima v Rogu atelje in je zaradi davljenja varnostnika moral poiskati pomoč na urgenci in prosilce za azil, ki so v socialnem centru Rog obiskovali tečaj slovenščine.

Čeprav so v mestni občini Ljubljana še prejšnji teden napovedali, da bodo bagre na območje nekdanje tovarne Rog poslali 14. junija, se je to zgodilo že v noči na ta ponedeljek. Pri tem so varnostniki uporabili tudi silo.

Gostje v studiu so bili dr. Uroš Grilc, vodja Urada za mladino pri MOL, dr. Mitja Velikonja s Fakultete za družbene vede in predstavnica Roga Aigul Hakimova.

Dr. Uroš Grilc: “To kar počne Rog pri integraciji in socializaciji beguncev je absolutno hvale vredno. Potrebujemo tudi še več avtonomnih con, ampak pri Rogu govorimo o tem, da stavba deluje popolnoma brez infrastrukturne opreme.

Aigul Hakimova: “Hočemo, da policija razišče to, kdo je naročil, da varnostniki pridejo ob 3. zjutraj. Jankovičeva akcija je bila neuspešna. Ves Rog imamo pod nadzorom. Na tej točki so izgubili.

Dr. Mitja Velikonja: “Alternativa pomeni iskanje svobode tam, kjer ti je nihče ne da. Oblast pa nad begunce pošilja vojsko, nad mladino varnostnike, nad kulturo bager. To se mora končati.

Vloga Roga znotraj kulturnega prostora v Ljubljani

Dr. Rajko Muršič je predavatelj kulturne antropologije na Filozofski fakulteti v Ljubljani in soavtor knjige Na trdna tla, v kateri so predstavili delovanje samoniklih prizorišč v Sloveniji. Dobro pozna delovanje takih prizorišč in njihov pomen za lokalne skupnosti.

Dogajanje v Rogu ob ponedeljkovem nenadnem prihodu gradbenih strojev 

Gorazd Rečnik