Tim Gajser bo popoldne v italijanski Mantovi lovil nove zmage v svetovnem prvenstvu. Štajerski mladenič je na najboljši poti, da že v prvi sezoni med elito poseže po novem naslovu svetovnega prvaka.

Mantova, ki je seveda omenjena tudi v sloviti ljubezenski drami med Romeom in Julijo, ki se je nesrečno končala v bližnji Veroni, je najbližje prizorišče Sloveniji v koledarju sezone, ki vsebuje 18 dirk. Prav ob koncu tega tedna pa bodo dirkači v obeh najmočnejših razredih zaključili dve tretjini prvenstva, v katerem dobesedno navdušuje naš mladenič iz Pečk na Štajerskem, ki bo šele čez tri mesece dopolnil 20 let.

Danes bo imel izjemno priložnost, da še poviša prednost pred zasledovalci, ki že zdaj znaša 74 točk, saj zaradi poškodbe ni lanskega prvaka Francoza Romaina Fabvreja.

Mantova nas dobesedno na vsakem koraku spominja na čas nastanka omenjenega romana velikana svetovne dramatike Williama Shekspearja, ki se je v svojih delih izjemno rad zatekal v italijanske mestne državice, kjer je bilo v času obeh ljubimcev precej bolj nemirno kot je v teh dneh.

Za hrup tukaj v Mantovi te dni skrbijo najboljši motokrosisti na svetu. In to dobesedno v mestu, ki je zapisano kulturni dediščini. Kaj takega se pri nas zagotovo ne bi zgodilo, saj so motokrosisti obsojeni na nastope v precej manjših krajih, pa še tam jih na vsakem koraku opozarjajo naj pazijo na vsako malenkost.

Pred dobrim mesecem smo bili na VN Trentina in tudi tam se ni našel nihče, ki bi dejal, da motorji denimo motijo živali, ali pa da ogrožajo bližnji potok s čisto izvirsko vodo. Športni dogodek na najvišji ravni pač prinaša precej več koristi kot težav. Samo tako je potrebno zadevo videti.

Prepričan sem, da je tudi tu poskrbljeno za vse zahteve okoljevarstvenikov in da se organizatorji tega tudi držijo. Konec koncev so tudi sami del okolja in ko karavana odide na druga prizorišča večji del tistih, ki skrbijo za organizacijo ostanejo v kraju, kjer je dirka svetovnega prvenstva gostovala. Italija pa je po organizaciji avto-moto prireditev zares uveljavljena in skorajda ni konca tedna, da tod ne bi gostovali najboljši v številčnih razredih na dveh ali štirih kolesih.

Morda me je nekoliko presenetilo, da je bila organizacija nekaj višje in desno od Verone boljša kot tu v Mantovi. Dejstvo pa je, da niti eni niti drugi niso imeli skrbi okrog novinarskega središča, ki res ni vredno imena, sploh ko gre za dirko na najvišji ravni. Konec koncev pa tudi na slovitem kolesarskem Giru ni pretirano bolje.

Timu Gajserju včerajšnje prve vožnje niso šle povsem od rok, tudi kvalifikacijski nastop si je želel boljši. Ampak mladenič je bil še vedno tretji. In zdaj vidite kako nas je razvadil, če ni najhitrejši smo že vsi nezadovoljni. Še najbolj pa je sam, ker enostavno v vsaki vožnji želi le najboljše. Če ne bo kaj nepredvidenega, bo Tim Gajser tudi letos končal kot najboljši na svetu.

Motor @TimGajser243 je pripravljen! Kvalifikacije se začnejo ob 17.00. Dirko v Mantovi spremlja Dare Rupar. pic.twitter.com/PiNihp6WFq

— Val 202 (@Val202) June 25, 2016

Dare Rupar