Kolesarjenje, plezanje, gorski tek, jadralno padalstvo, kajak. Globalni biznis jih umešča med outdoor športe in so vse bolj množična oblika turizma. Ampak zakaj hčerkina prfoksa za blok flavto jadra s padalom in zakaj predsednik uprave vaše najljubše banke čez vikend binglja na štriku? To je skušala izvedeti Mihijeva tolpa najbolj drznih Valovcev, v soboto dopoldan, na Soča outdoor festivalu v Tolminu.

Kolesarjenje, plezanje, gorski tek, jadralno padalstvo, kajak. Globalni biznis jih umešča med outdoor športe in so vse bolj množična oblika turizma. Ampak zakaj hčerkina prfoksa za blok flavto jadra s padalom in zakaj predsednik uprave vaše najljubše banke čez vikend binglja na štriku?

FOTOGALERIJA

“Gre za trenutek popolne osredotočenosti”

Andrej Žigon je razmišljal o tem, da gre pri priljubljenosti outdoor športov za generacijski preskok. “Mlajši iščejo aktivnosti, ki odražajo sodoben način življenja – torej hitrejše aktivnosti.”

“Z outdoor športi se ukvarjajo večinoma ljudje srednjih let z nadpovprečnimi dohodki in izobrazbo. Večinoma moški.”

“Dajmo to početi za užitek, ne za lepo fotografijo”

Rok Rozman je nekdaj tekmoval v olimpijski disciplini, zdaj pa jo je zamenjal za ekstremno kajakaštvo. Tega naziva sicer ne mara, ker ne ve, kaj naj bi pomenil. “Ko se naučiš brati vodo in ti valovi butajo v glavo, je to super občutek.”

“Težko je dobiti denar za okoljevarstvene projekte, kot je Balkan Rivers Tour, ampak ko ti ga kdo ponudi, moraš zelo razmisliti, če ga boš vzel.”

“Od zgoraj svet izgleda bolj ‘simpl'”

Jadralni zmajar Matjaž Klemenčič pravi, da letenje v idealnih pogojih lahko zanj kdaj postane že dolgočasno. “Če veš, da stvar obvladaš, bolj uživaš v težkih razmerah.

“Vsaka stvar, ki se jo lotiš, mora biti premišljena in zastavljena tako, da bo varna.”

“Reka je turistični magnet”

Vodja Soča Outdoor festivala Jan Klavora razmišlja, da imamo ob Soči pogoje za razvoj centra outdoor športov v Evropi. “Reka je turistični magnet. Postaviti si moramo prioritete, ugotoviti kateri luftarski športi so pravi za nas in več vlagati v infrastrukturo zanje.

“Ciljna skupina je precej premožna. Kolesarski turisti s severa v enem tednu povprečno porabijo okrog 700 evrov.”

“Outdoor športi dajejo občutek svobode in neskončnosti”

Postavili smo si temeljno vprašanje: kaj urbanega človeka žene v ruralno okolje k športu? Kje se skriva draž? Po drugi strani smo razmišljali tudi o tem, kdaj se narava uničuje in kje postaviti zdravo mejo.

“Ekstremne izkušnje so treniranje podzavesti.”

Maruša Kerec, Miha Šalehar, Mitja Peček, Nejc Jemec