Sharing economy – angleški izraz za ekonomski model, v katerem velja načelo delitve dobrin. Nekateri ga prevajajo kot souporabo, najbolj pravilen je termin ekonomija delitve. Ne glede na poimenovanje gre za skupno ustvarjanje, proizvodnjo, distribucijo, trgovino ali uporabo blaga ter storitev. Besedno zvezo, ki je od lanskega leta uvrščena tudi v angleški oxfordski slovar, si morda najlažje predstavljate, če omenilo Airbnb, Uber, car sharing, Ebay itn.

Kakšno prihodnost ima koncept ekonomije delitve v Sloveniji, kjer je avtomobil, pa še to ne kakršenkoli, ali vsak milimeter lastne trave, ki naj je lepša kot sosedova, še vedno statusni simbol?

Sharing economy – angleški izraz za ekonomski model, v katerem velja načelo delitve dobrin. Nekateri ga prevajajo kot souporabo, najbolj pravilen je termin ekonomija delitve. Ne glede na poimenovanje gre za skupno ustvarjanje, proizvodnjo, distribucijo, trgovino ali uporabo blaga ter storitev.

“Model predstavlja ljudi ali podjetja, ki imajo višek kapacitet, v kakršnikoli obliki. In na drugi strani so ljudje, ki potrebujejo te dobrine. Ekonomija delitve je pojem, ki združuje ljudi, ki imajo preveč nekih dobrin, z ljudmi, ki jih potrebujejo. To povezovanje pa omogoča tehnologija, ki je dostopna zadnjih deset let.”

Davor Tremac, Uber

Besedno zvezo, ki je od lanskega leta uvrščena tudi v angleški oxfordski slovar, si morda najlažje predstavljate, če omenilo Airbnb, Uber, car sharing, Ebay itn.

Kakšno prihodnost ima koncept ekonomije delitve v Sloveniji, kjer je avtomobil, pa še to ne kakršenkoli, še vedno statusni simbol?

“Vzgojili smo celo generacijo, ki se je ponovno naučila deliti.”

Jure Čuhalev, Prevoz.org

V Ljubljano prihaja car sharing

Deljena uporaba avtomobila tudi v Slovenijo prinaša trend globalne avtomobilske industrije s pomembno in okolju prijaznejšo prednostjo pred drugimi državami – električnimi avtomobili. V začetku julija naj bi v Ljubljani bilo na voljo 30 električnih avtomobilov. Uporabniška izkušnja bo zelo enostavna, razpoložljivo vozilo boste našli, rezervirali in odklenili prek mobilne aplikacije, plačilo storitve bo brezgotovinsko.

“Že skozi naša življenja se je spremenilo veliko stvari, zdaj se bodo spreminjale še hitreje. Vprašanje je samo, kako hitro dojamemo, oziroma kako hitro se izobrazimo glede koristi novih storitev in jih ponotranjimo.”

Matej Čer, Avantcar

Maruša Kerec