Zaposleni očetje se pri nas zelo redko odločijo za starševski ali očetovski dopust. Izvršna direktorica Združenja menedžer Sonja Šmuc pravi, da so razlogi za to različni. Pogosto gre za ugled, ki ga uživajo pri delodajalcu, za občutek moškosti, obliko zaposlitve in podobno. Uršula Zaletelj je raziskovala prakse usklajevanja delovnega in družinskega življenja zaposlenih moških pri nas in v tujini.

Današnji očetje si želijo biti prisotni pri vzgoji otrok, a jih pri tem pogosto omejujejo službene obveznosti in stereotipi, povezani z očetovskim in starševskim dopustom. Izvršna direktorica Združenja Manager Sonja Šmuc pojasni, da se v Sloveniji za očetovski ali starševski dopust odloči le okrog 7 odstotkov zaposlenih moških.

Dr. Marc Gartner z berlinske ekonomske in pravne fakultete pravi, da je za uveljavljanje sprememb na področju starševskega in očetovskega dopusta zelo pomembna ustrezna zakonska ureditev. V Nemčiji so v zadnjih desetih letih z zakonskimi spremembami dosegli, da se je odstotek moških, ki se odločijo za očetovski dopust, iz 3,5 odstotka dvignil na 33 odstotkov.

Dr. Marc Gartner: “Ugotovili smo, da očetovski dopust največkrat vzpodbujajo delodajalci, ki veliko zaposlujejo in želijo, da je podjetje privlačno za iskalce zaposlitve.”

Zaradi nestanovitne zaposlitve se za starševski dopust najredkeje odločijo prekarni delavci, ki se po odstotkih postavljajo ob bok moškim na vodstvenih položajih.

Uršula Zaletelj