V naše smučanje je vpetih preveč oseb, ki se zavedajo svoje vrednosti in jim je jasno, da položajev pod metlo brezkompromisnega Massija ne bi mogli obdržati

Tina Maze uradno še ni zaključila športne kariere. Najverjetneje bo to storila jeseni, ko se bosta umirili nogometna in olimpijska mrzlica. Glede na to, da je Andrea Massi v teh dneh vodja bazičnih priprav večine slovenskih reprezentantov, ki se bodo na goriškem pošteno potili še naslednje tri tedne, pa je smer, v katero se Tinina odločitev nagiba, skorajda na dlani. Ali pa se pošteno motim in bo šampionka poiskala novega trenerja in postala še uspešnejša?

To je bil cinizem, ki se mi je porodil prejšnji teden ob seji zbora za alpsko smučanje, ko je ob točki razno Jože Gazvoda, kreator moške ekipe za hitre discipline, ki pa že dolgo ni več vpet v naše reprezentančno smučanje, ne prav posrečeno streljal bodice proti Massiju, ki ga ni bilo na seji.

Češ, da smo Andreo napihnili novinarji, da bi imela Tina veliko več zmag v svetovnem pokalu kot 26, rekel je sicer 23, če bi jo vodil kdo drug, ne pa Goričan. Pa še marsikaj je bilo slišati. In vse skupaj je bila prava preslikava dogajanja v slovenski družbi, ki ni prav naklonjena tistim, ki se dokažejo z rezultati in so obenem brez dlake na jeziku. In človek, ki je pripomogel, da Tina Maze ni končala kariere, nezadovoljna s trenerskim štabom pred sezono 2008/2009, ne pa da bi nanizala še več zmag, ima rezultatsko potrditev za svoje delo in je brez dlake na jeziku, tako da, mimogrede, nam, novinarjem, ni bilo treba ničesar napihovati.

Res pa je, da podobno kot Jože, ki se je vsaj izpostavil z imenom in priimkom, razmišljajo tudi mnogi drugi, očitno tudi tisti pri alpskem koritu – če ne bi bilo tako, potem Andrea Massi ne bi bil samo zunanji sodelavec smučarske zveze, karkoli že to pomeni, pač pa bi bil slovenski smučarski selektor, ki bi postavljal trenerske štabe, skrbel za sistem in dolgoročno vizijo ter tudi odgovarjal za vse to. Takšen je bil njegov predlog odgovornim po koncu lanske sezone, a ostalo je le pri predlogu. V naše smučanje je vpetih preveč oseb, ki se zavedajo svoje vrednosti in jim je kristalno jasno, da svojih položajev pod metlo brezkompromisnega Massija ne bi mogli obdržati.

Še dobro, da je Andrea Massi predvsem trener, pardon, športni pedagog – tako bodo vsaj še letos in do konca naslednje sezone slovenski smučarji lahko črpali znanje, ki si ga je zdaj zunanji sodelavec smučarske zveze nabral v zadnjem desetletju, ko je živel alpsko smučanje 24 ur na dan in zaradi tega nekajkrat končal tudi v bolnišnici. In kakšen profesionalec je, priča tudi odgovor na vprašanje, zakaj si še vedno želi sodelovati tudi z našo žensko ekipo, čeprav se je njen vodja, Denis Šteharnik, jasno odrekel njegovi pomoči. Rekel je: “V moji pogodbi piše, da sem supervizor, hočem imeti kontakt z žensko karavano, ker ni nujno, da bom še ostal v Sloveniji.”

In najverjetneje se bo to, glede na polena, ki letijo proti Andrei, slej ko prej tudi zgodilo. In potem bodo najverjetneje njegovi zdajšnji kritiki kazali na odgovorne, češ, ste pa res nesposobni, da takšnega trenerja izpustite iz rok.

Aleš Smrekar