Tina Gregorič in Aljoša Dekleva, arhitekta, ki zastopata Slovenijo na 15. Beneškem bienalu arhitekture z instalacijo Home@Arsenale. Dom v Arzenalu je reakcija na naslovno temo letošnjega bienala Poročanje s fronte, ki jo je izbral kustos, čilski arhitekt Alejandro Aravena.

Aljoša Dekleva: "Velika čast je zastopati Slovenijo na 15. Beneškem bienalu arhitekture. Je izziv, ki se mu posvečava maksimalno."

Platforma "kurirane knjižnice" bo služila za raziskovanje koncepta doma in bivališča med samo razstavo in tudi po njej, zato sta Gregorič in Dekleva k sodelovanju povabila številne domače in tuje arhitekte, oblikovalce, umetnike ter kritike, ki so z lastnim izborom (vsak po 10 knjig) zgradili knjižnico. Knjižnica ne obsega samo strokovne literature, pač pa tudi romane, knjige za otroke in poezijo. Gregorič in Dekleva sta koncept doma in bivanja začela raziskovati pred 15 leti med študijem v Londonu.

"Na londonski univerzi Architectural Association je tudi ena najboljših in največjih knjižnic. To naju je navdihovalo," pravi Tina Gregorič.

Tina in Aljoša nista samo partnerja v arhitekturi, ampak tudi v privatnem življenju. "Arhitektura te posrka vase – to je dobro in slabo. Midva še danes ne znava ločiti profesionalnega in zasebnega življenja."

"Živiva 2 metra od biroja. V stanovanju. Nikoli nisva imela želje, da bi živela v primestni hiši, pomembna nama je urbana izkušnja."  Aljoša Dekleva

Nina Zagoričnik