Leta 2016 je prejel Zupančičevo nagrado za mogočen pionirski umetniški opus. Njegova pesniška ustvarjalnost je bila nagrajena z vsemi najvišjimi pesniškimi nagradami, prav tako tudi njegov prevodni opus.

"Prešeren je bil heroj, da je lahko preživel nekaj desetletij v tako zatohlem, gnilem, umazanem času in med ljudmi, ki se niso zavedali, kaj imajo!"

Veno Taufer, pesnik, dramatik in prevajalec.

“Očitno so država, narod in nacija organizmi, ki tudi potrebujejo nekakšen proces dozorevanja.”

Že od študentskih let je bil ob pisanju poezije in dramatike ter prevajanju glasnik svojega časa na najširšem polju kulture. Bil je ustanovitelj mednarodnega pesniškega festivala Vilenica, urednik Revije 57, vodja Odra 57, predsednik Mirovnega komiteja mednarodnega PEN-a, predsednik Društva slovenskih pisateljev, redni član Evropske pesniške akademije ter družbeno angažiran literat, ki je sodeloval pri osamosvojitvi Slovenije.

“Zmeraj bolj mi je jasno, da je temeljna stvar, ki Slovencem manjka, to, da nismo kulturni! Res ne! Nismo imeli te priložnosti! Kulturni so posamezniki, nekateri so res gospodje, res gospe, drugi so pa navadni hlapčki ali pa kaj vem, pretepači! Nimamo tiste družbene komunikacije, ki je na neki ravni; formalna komunikacija seveda je, ampak forma je tista, ki vsebini omogoča, da se sploh lahko vsebinsko ustvarja. Vsebina ni anarhistična stvar, to so stvari, ki imajo neki namen, neko formo, težijo v ureditev stvari, v neki dogovor med ljudmi. Te stvari ne morejo biti poljudne!”

*opis oddaje je bil posodobljen 22. 5. 2023. 

Nina Zagoričnik