V oddaji Na piedestal smo gostili kitarista in skladatelja Sama Šalamona in predstavili njegov jubilejni, 20. album ''Samo Šalamon & Stefano Battaglia: windS''.
Samo Šalamon je do zdaj posnel 20 albumov kot vodja za različne priznane tuje in domače založbe - izjemne in tudi v tujem tisku zelo hvaljene albume. Redno sodeluje in koncertira z domačimi in tujimi umetniki različnih generacij ter poučuje v svoji glasbeni šoli.
Album Winds, ki je izšel pri domači založbi Klopotec, je nadaljevanje odmevnega sodelovanja našega nadarjenega mladega kitarista in skladatelja z najopaznejšimi mednarodnimi imeni, tokrat z evropskega prizorišča. Z italijanskim klasičnim in jazzovskim pianistom Stefanom Battaglio na albumu predstavljata 5 avtorskih modernih jazzovskih kompozicij.
Slovenska premierna koncertna predstavitev albuma windS bo v Mariboru na Festivalu Lent – v nedeljo, 26. junija 2016, ob 21.00 v Sodnem stolpu.
Nato bodo na vrsti še trije nastopi Sama Šalamona z različnima zasedbama: in sicer bo na Jazz Lentu 27. junija nastopil Šalamonov 31-članski Takt Ars Guitar Orchestra feat. Vasko Atanasovski & Achille Succi, zasedba Samo Šalamon Sextet feat. Achille Succi, Julian Arguelles, Pascal Niggenkemper, Roberto Dani & Christian Lillinger pa bo 29. junija nastopila na Festivalu Lent ter 30. junija na 57. Jazz festivalu Ljubljana.


Foto: Nika Hölcl

Gost oddaje Na piedestal je bil kitarist in skladatelj Samo Šalamon z jubilejnim, 20. albumom ”Samo Šalamon & Stefano Battaglia: windS”.

Album je nadaljevanje odmevnega sodelovanja našega kitarista in skladatelja z najopaznejšimi mednarodnimi imeni, tokrat z evropskega prizorišča. Z italijanskim klasičnim in jazzovskim pianistom Stefanom Battaglio na albumu windS predstavljata  5 avtorskih modernih jazzovskih kompozicij.

Samo Šalamon je ”eden najbolj nadarjenih mladih kitaristov in skladateljev na današnji jazzovski sceni” (Allmusic.com, ZDA). Do zdaj je posnel 20 albumov kot vodja za svetovno priznane založbe Fresh Sound New Talent, Steeplechase Records in Splasch Records ter igral in snemal s svetovnimi zvezdami jazza, kot so John Scofield, Tim Berne, Paul McCandless, Mark Turner, Michel Godard, John Hollenbeck, Drew Gress, Nguyen Le, Tony Malaby, Mark Helias, Tom Rainey, Dave Binney, Josh Roseman, John Hebert, Donny McCaslin, Dominique Pifarely, Stefano Battaglia, Gerald Cleaver, Bruno Chevillon, Loren Stillman, John O’Gallagher, Julian Arguelles, Carlo DeRosa, Tyshawn Sorey, Matt Brewer, Alex Machacek, Manu Codjia, Mikkel Ploug, Luciano Biondini, Jim Mullen, Rudi Mahall, Sabir Mateen, Fareed Haque, Rudy Linka, Paolino Dalla Porta, Ares Tavolazzi, Roberto Dani, Joris Teepe, Bruno Cesselli, Zlatko Kaučič, Salvatore Maiore, Kyle Gregory, Emanuele Cisi, Gianluca Petrella, Dejan Terzic, Wilbert de Joode in drugi. Samo Šalamon redno sodeluje z domačimi in tujimi umetniki različnih generacij ter poučuje mlajše glasbenike in jim predaja svoje znanje. V diskografiji svojih različnih projektov je nanizal izjemne in tudi v tujem tisku  zelo hvaljene albume. Prestižna angleška založba Penguin Books je leta 2010 uvrstila ploščo Sama Šalamona z naslovom Ornethology med tisoč in eno najboljšo ploščo v zgodovini jazzovske glasbe! Samo Šalamon je edini slovenski glasbenik, ki mu je to uspelo. Izvrstne, odlične kritike je že dobil tudi njegov 16. januarja 2016 izdani album Samo Salamon Bassless Trio feat. Julian Arguelles & John Hollenbeck: Unity (Samo Records, 2016).

Stefano Battaglia je že zadnjih 30 let eden najustvarjalnejših in najbolj iskanih jazzovskih pianistov na svetu. Do zdaj je odigral že več kot 3.000 koncertov širom po svetu, posnel več kot 100 zgoščenk, skupaj z več kot 30 CD-ji kot vodja zasedb. Redno sodeluje z velikani jazza, kot so Lee Konitz, Kenny Wheeler, Dewey Redman, Tony Oxley, Barre Phillips, Steve Swallow, Enrico Rava, Aldo Romano, Bill Elgart, Dominique Pifarely, Jay Clayton, Pierre Favre, Bruno Chevillon in številni drugi. Od leta 2004 redno snema za nemško založbo ECM Records. Zanjo je izdal že 6 albumov in vsi so prejeli same fantastične recenzije v publikacijah o jazzu.

Album ”Samo Salamon & Stefano Battaglia: windS”  je izšel 10. maja 2016 pri založbi Klopotec. CD pa je na voljo na vseh glavnih digitalnih prodajnih mestih  (Amazon, Itunes, Emusic …).
Slovenska premierna koncertna predstavitev albuma windS bo v Mariboru na Festivalu Lent – v  nedeljo, 26. junija 2016, ob  21.00 v Sodnem stolpu.

Nato bodo na vrsti še trije nastopi Sama Šalamona z različnima zasedbama: in sicer bo na Jazz Lentu v ponedeljek, 27. junija, nastopil Šalamonov 31-članski Takt Ars Guitar Orchestra feat. Vasko Atanasovski & Achille Succi,  zasedba Samo Šalamon Sextet feat. Achille Succi, Julian Arguelles, Pascal Niggenkemper, Roberto Dani & Christian Lillinger pa bo v sredo, 29. junija, nastopila na Festivalu Lent v Sodnem stolpu v Mariboru ter v četrtek 30. junija, na 57. Jazz festivalu Ljubljana v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani.

Tudi o tem v pogovoru s Samom Šalamonom ob glasbi z njegovega jubilejnega, 20. albuma ”Samo Šalamon & Stefano Battaglia: windS” v oddaji Na piedestal .

Jolanda Fele