V prvi junijski oddaji Na piedestal smo premierno predstavili prvenec dua Lu Čing Las z naslovom Luč in glas.
Luč in glas je ‘kantavtorski-dub-reggae’ projekt, ki ga je ustvaril duo Lu Čing Las. Matjaž Čad (luč, kitare, dub, miks) in Matjaž Pikalo (glas, harmonika, besedila) sta si za ime zasedbe izbrala ime kitajskega pesnika in filozofa. Lu Čing Las je gojil tudi veščino pingponga. Zato je znak dueta lopar, ki spominja na znak jin in jang, star kitajski simbol za univerzum. Predstavlja nasprotni dimenziji, ki svetu dajeta ritem, dinamičnost. Jin označuje temo, jang je njegovo nasprotje. Čeprav se na prvi pogled zdita sili nasprotni, to nista. Lu Čing pravi, da gre le za dva aspekta ene resničnosti. Ker ena polarnost aktivno ustvarja drugo, je duo v resnici Eno.
Prvenec dua Lu Čing Las je maja izšel pri založbi Beletrina - v novi pesniški zbirki Matjaža Pikala Rekla si, da hočeš, ki ji je dodan CD Luč in glas. Na njem je 17 skladb, v katerih se poezija prepleta z avtorsko glasbo Matjaža Čada in Matjaža Pikala.

V prvi junijski oddaji Na piedestal smo premierno predstavili prvenec dua Lu Čing Las z naslovom Luč in glas.

Luč in glas je ‘kantavtorski-dub-reggae’ projekt, ki ga je ustvaril duo Lu Čing Las.

Matjaž Čad (luč, kitare, bas, dub, miks) in Matjaž Pikalo (glas, harmonika, besedila) sta si za ime zasedbe izbrala ime kitajskega pesnika in filozofa. Lu Čing Las iz druge polovice 5. in prve polovice 4. stoletja pr. n. št.  je bil Platonov sodobnik. Njegovo filozofsko mišljenje temelji na ideji per se: da bi jo uzrli (pa tudi slišali), je potrebna luč. Ideja po njegovem prebiva v skrinji (votlini), ki jo moramo odpreti, da bi nas razsvetlila. To je učil za življenja, njegov glas pa je segel tudi k nam. Poleg naštetega je Lu Čing Las  gojil tudi veščino pingponga. Zato je znak dueta lopar, ki spominja na znak jin in jang, star kitajski simbol za univerzum. Predstavlja  nasprotni dimenziji, ki svetu dajeta ritem, dinamičnost. Jin označuje temo, jang je njegovo nasprotje. Čeprav se na prvi pogled zdita sili nasprotni, to nista. Lu Čing pravi, da gre le za dva aspekta ene resničnosti. Ker ena polarnost aktivno ustvarja drugo, je duo v resnici Eno.

Prvenec dua Lu Čing Las je izšel v knjigi pesmi Matjaža Pikala, pesnika, romanopisca, pisatelja, glasbenika in vsestranskega umetnika. Njegovi novi pesniški zbirka Rekla si, da hočeš, ki je maja izšla pri Beletrini, je dodan CD Luč in glas s 17-imi skladbami, v katerih se poezija prepleta z avtorsko glasbo Matjaža Čada in Matjaža Pikala.

Prvenec dua Lu Čing Las z naslovom Luč in glas smo premierno predstavili s članom dua, Matjažem Pikalom, v oddaji Na piedestal .

Wanshang hao! (Dober večer!)

Jolanda Fele