Globalne teroristične grožnje vse bolj zaostrujejo varnostne ukrepe, še posebej na izpostavljenih kritičnih točkah, kot so letališča. Ob tem pa zaposleni v varnostni službi na Aerodromu Ljubljana izgorevajo zaradi vse bolj zahtevnih delovnih pogojev, odnosa nadrejenih in nadur. Zagotovljenih nimajo niti dovolj delovnih uniform, motivacijo pa jim zbija tudi plača, s katero ne vedo, kako naj se prebijejo skozi mesec.

Globalne teroristične grožnje vse bolj zaostrujejo varnostne ukrepe, še posebej na izpostavljenih kritičnih točkah, kot so letališča. Leta 2006 je varovanje Aerodroma Ljubljana od policije prevzela zasebna varnostna služba. S tem se je spremenil tudi sistem plačevanja, plačnik je postalo letališče, varnostna družba pa se je prilagodila trgu.

Zaposleni v družbi G4S na Aerodromu Ljubljana opisujejo vse bolj zahtevne delovne pogoje. Zagotovljenih nimajo niti dovolj delovnih uniform, motivacijo pa jim zbija tudi plača, s katero ne vedo, kako naj se prebijejo skozi mesec.

“Če nisi odsoten več kot pet dni zaradi bolniške ali dopusta, ti direktor da še dodatnih 50 evrov plače in potem dosežeš 600 neto.”

Plačilni listi G4S – januar 2016

Kot pravijo zaposleni, skoraj nikoli ne dela celotna ekipa, ker je premalo ljudi.V primerjavi z varnostniki na drugih delovnih mestih so nadpovprečno veliko časa na bolniški.  “Aprila sem opravil 32 nadur.

Ko sem nadrejenega vprašal, zakaj moram narediti toliko nadur in zakaj sem razporejen tudi na druga delovna mesta, ne samo na svojega, sem dobil odgovor, da bom naredil toliko ur, kot mi jih je pisal, če mi pa kaj ni prav, pa lahko dam odpoved.

Čeprav vodstvo G4S zanika, da bi na kontrolni točki morali delati po 12 ur,varnostniki trdijo prav to. “Če delaš 12 ur in potem naslednji dan ponovno 12 ur, potem bi potreboval vsaj dva dni za počitek, saj je delo stresno.

Varnostniki ugotavljajo, da utrujenost zelo vpliva na njihovo delo. Prav tako odnos nadrejenih.

“Na prosti dan te pokličejo, če lahko čez eno uro prideš delat. Vedno rečeš ja, in ko potem enkrat rečeš ne, ker res ne moreš, ti vrže slušalko dol.”

Težave celo pri pridobivanju osnovne opreme, za delovna oblačila morajo tako čakati tudi po več mesecev.

Direktor G4S Mladen Klavora trdi, da je ljudi dovolj, in poudari, da na strokovnem nivoju zaposleni dosegajo zelo visoke rezultate.

Sekretar sindikata zasebnega varovanja Slovenije Damjan Volf poudari, da je področje zasebnega varovanja idealen ribnik za izkoriščanje delovne sile. “Tako odgovorno delo, kot ga imajo bombni tehniki na letališču, je pod vsako mejo kritike – tako glede plačila kot delovnih pogojev.

Številni varnostniki v različnih varnostnih podjetjih se počutijo izigrani. “So na robu socialnega preživetja. K nam so prišli celo varnostniki, ki so rekli, da se jim dogaja, da jim sodelavci za hec nastavljajo orožje na obraz. Smo samo korak od tega, da pride do incidenta. Povedo tudi, da spoštujejo poklic, ampak da glave ne bodo dali na tnalo za minimalno plačo.

Dr. Miha Dvojmoč s fakultete za varnostne vede ob tem izpostavlja pomen motivacije: “Motiviranost vsakega zaposlenega vpliva na njegovo delo in njegov odnos do dela. Če nimajo zagotovljenih niti minimalnih pogojev za življenje, se moramo vprašati, kako motivirani ljudje zagotavljajo našo varnost.

Varnostniki so sicer prvič dobili tudi kolektivno pogodbo. Ali ta v resnici izboljšuje razmere?

Gorazd Rečnik