Hotel je postati kirurg, a ker – kot sam pravi – ima na rokah deset palcev, se je odločil za psihiatrijo. No, vmes je študiral še angleščino, razmišljal o gastroeterologiji in pediatriji, na koncu pa se je specializiral iz psihiatrije in se zaposlil na oddelku za psihologijo na univerzi Yale. Imel je svojo ordinacijo v New Havnu v zvezni državi Connecticut v Združenih državah Amerike, na Yaleu pa preučuje in poučuje duševne motnje in kako so te prikazane v številnih filmih. Zadnjih nekaj let usklajuje svoje življenje med Italijo in Connecticutom: pol leta namreč preživi v Italiji – tja se je preselil, da bi bil bliže sinu, ki živi v Sloveniji. Zapleteno? Jamesu Charneyju se zdi to najnaravnejša stvar, kar jih je kdaj storil, da bi bil bliže družini.

Hotel je postati kirurg, a ker – kot sam pravi – ima na rokah deset palcev, se je odločil za psihiatrijo. No, vmes je študiral še angleščino, razmišljal o gastroenterologiji in pediatriji, na koncu pa se je specializiral iz psihiatrije in se zaposlil na oddelku za psihologijo na univerzi Yale.

“Zdravniki so me pogosto opozarjali, da imam na rokah deset palcev. Vem, da nisem ravno spreten z rokami, in čeprav me je kirurgija zanimala, se mi je po temeljitem razmisleku ta poklic zazdel dolgočasen. Ko končaš zanimivi del – torej operacijo – še celo uro končuješ in zapiraš pacienta. Pa še to: veliko časa si na nogah.”

James Charney je imel svojo ordinacijo v New Havnu v zvezni državi Connecticut v Združenih državah Amerike, na Yaleu pa preučuje in poučuje duševne motnje in kako so te prikazane v številnih filmih.

“Sprva sem predmet poimenoval Madness in the movies. Predstojnik oddelka za psihologijo pa mi je v nekem trenutku dejal, da mu je predmet všeč, vendar ima nekaj težav z imenom. Kot najbrž veste, v psihologiji ne uporabljamo besede norost. Predlagal je, naj jo spremenim v psihopatologija v filmih.”

Seveda ni želel spremeniti naslova. “Lepo vas prosim, kdo bi pa izbral predmet s takim naslovom? Ampak sem se sprijaznil s tem … No, če nekaj tednov se je oglasil še predstojnik oddelka za film in dejal, da v njihovem filmskem svetu ne uporabljajo besede movie, ampak film. No, po 15-ih letih učenja sem moral spremeniti naslov v psihopatologija v filmu.”

Zadnjih nekaj let usklajuje svoje življenje med Italijo in Connecticutom: pol leta namreč preživi v Italiji – tja se je preselil, da bi bil bliže sinu, ki živi v Sloveniji.

“Če bi bil sin na Tajskem, bi šla z ženo na Tajsko. No, ne bi bil tako vesel kot tukaj, tako da lahko rečem, da se je dobro končalo.”

Maja Stepančič