Gost tokratne Evrope, osebno! je doktoriral iz človeške neumnosti. Njegov profesor se je celo pošalil, da je neumnost njegova najmočnejša točka. Seveda ne, ker bi bil tako neumen, temveč ker je iz neumnosti naredil resno znanost. Neumnost je po njegovem evolucijska prednost ljudi, vsak je neumen na svoj in unikaten način, le naučiti se moramo, da zaradi neumnosti padamo čim manjkrat in čim manj neumno.

Gost tokratne Evrope, osebno! je doktoriral iz človeške neumnosti. Njegov profesor se je celo pošalil, da je neumnost njegova najmočnejša točka. Seveda ne, ker bi bil tako neumen, temveč ker je iz neumnosti naredil resno znanost. Gre za nizozemskega zgodovinarja Matthijsa van Boxsla, ki je pred leti napisal pravo Enciklopedijo neumnosti, pred kratkim prevedeno tudi v slovenščino. “V nizozemščini poznamo več kot 300 besed za najrazličnejše vrste neumnosti. Glavni izraz je “dom”, kar v slovenščini pomeni hiša, dom. Zato se mi vsakič, ko grem v Sloveniji mimo kakšne hiše, na kateri piše dom, nasmejim, češ, “glej, no, glej, hiša neumnosti!””

“Brez neumnosti tudi ljudi ne bi bilo. Do človeka smo poznali živali s samoohranitvenim nagonom, potem pa se je sredi tega pojavilo bitje, ki je lahko ubijalo pripadnike svoje vrste samo zavoljo čudnih predstav o rasi, narodnosti, religiji in tako naprej. To ni bilo več naravno, to je bilo samodestruktivno. Posledično je moralo razviti nekaj novega, da se je lahko zavarovalo pred lastno neumnostjo. In iz teh strategij izhajajo nastavki za civilizacijo.”

Neumnost po besedah van Boxsla pomeni nenamerno samouničenje, sposobnost, da ravnamo v nasprotju s svojimi interesi. Ta dar ima edinole človek. “Neumnost je zatiranje vedenja, tipičen primer za to je kajenje. Veš, da je slabo, a kljub vsemu to počneš. Neumnost torej ni v ne-vedenju, ampak v nekakšni slepi nuji, ki se ji pokoravamo, čeprav vemo, da ni prav. Neumni ljudje so tisti, ki vedo, kaj bi morali storiti, a naredijo nasprotno. Pri njih ni neke refleksije.”

“Bodite karseda barvito in raznovrstno neumni. Naredite iz neumnosti svojo lastno, individualno neumnost. Če padete, poskusite pasti na najbolj sofisticiran način z nasmehom na obrazu in pesmijo v ustih. Bodite kot jaz in naredite neumnost za svojo najmočnejšo točko.”

Maja Ratej