Primeri kažejo, da zdravniki in medicinsko osebje našo zdravstveno dokumentacijo celo nosijo iz službe domov ali na službene poti in "klepetajo" o naših diagnozah

Podatki o našem zdravstvenem stanju in dokumentacija, ki jo zbirajo zdravstvene ustanove niso ustrezno zaščiteni pred nepooblaščenimi pogledi. S tem so kršene pravice pacientov do zasebnosti. Zdravstveni delavci omogočajo vpoglede v izvide, mnenja in stališča o našem zdravstvenem stanju tudi tistim, ki vanje nikakor ne bi smeli pogledati.

Drugim pacientom je recimo omogočen vpogled v našo kartoteko, ki ostane na mizi, dokumente pa pregleduje tudi medicinsko osebje, ki ni vključeno v našo obravnavo, čeprav je to prepovedano.  Tudi med samo obravnavo pacienta, kot v raziskavi ugotavlja dr. Milena Marinič, naša zasebnost ni ustrezno spoštovana.

Primeri kažejo, da zdravniki in medicinsko osebje našo zdravstveno dokumentacijo celo nosijo iz službe domov ali na službene poti in “klepetajo” o naših diagnozah.Tako nadzora nad ravnanjem z našimi občutljivimi podatki ni, saj registra vpogledov v zdravstveno dokumentacijo ne vodijo v nobeni ustanovi. Pacienti s tem, kako zdravstveno osebje ravna z našo dokumentacijo, večinoma nismo seznanjeni.

Simona Habič