Urban Praprotnik priporoča knjigo Zgodba človeškega telesa avtorja Daniela E.Liebermana.

Urban Praprotnik je znan slovenski tekaški trener za rekreativce. Pravi, da tek postopoma pridobiva pomembno vlogo iz preteklosti. Ne boste verjeli, a tek je bil pred petstotimi leti bolj priljubljen kot je danes.

“Mi “imamo” naše telo, pa nimamo ravno dobrih navodil za uporabo. Kupiš nov stroj, pa (smeh) je vse natančno napisano, za naše življenje pa pravila za uporabo pridejo zelo po naključju – od mame, očeta, starih staršev.”

In tako se razvijejo miti. Recimo miti o teku, da je škodljiv. O telesu. In ravno knjiga Zgodba človeškega telesa Daniela E. Liebermana razbija te predsodke. Avtor nam na jasen, razmišljujoč način podaja evolucijski pregled razvoja človeškega telesa od preteklosti do danes in vizijo njegove prihodnosti.

“V tej knjigi vidimo, da je ravno vztrajnostno gibanje, hoja, tek tisto, kar je človeku omogočilo eno zelo pomembno stvar – razvoj možganov.”

Z gibanjem se namreč povezovanje med sinapsami v možganih povečuje. Kar sta v svoji raziskavi in knjigi Spark: The Revolutionary New Science of Exercise and the Brain dokazala tudi avtorja Johna Ratey in Eric Hagerman. Ugotovila sta, da aktivno prosto gibanje pred umsko aktivnostjo, recimo uro matematike, zelo poveča pomnjenje in uspeh.

No, življenjski uspeh pa vsako leto znova, še vedno, z aktivnim tekom doživlja Bela Dama, kot jo kličejo. Heleno Žigon avtorica knjige Jasmina Kozina Praprotnik,Urbanova žena, prikaže skozi življenjsko trnovo pot in pot odrešitve skozi tek.

Ker so v življenju najboljše stvari tri, tako tudi Urban Praprotnik svetuje “povezano” športno branje.

Zanimive povezave:

Recenzija Daniel E. Liebermana: Zgodba človeškega telesa

Osebna stran Daniela E. Liebermana

Mnenje o knjigi Daniel E. Liebermana: Zgodba človeškega telesa v Washington postu

Recenzija knjige Spark: The Revolutionary New Science of Exercise and the Brain avtorjev Johna Rateya in Erica Hagermana

Povezava na stran avtorjev knjige Spark

Povezava na stran avtorja knjige Spark Johna Rateya

Povezava na recenzijo knjige Jasmine Kozina Praprotnik: Bela Dama življenje tekačice Helene Žigon – Roman v 42 tisoč korakih

Simona Habič