Rast trga energijskih pijač je v zadnjih letih med največjimi v prehranski industriji in tudi pri nas jih je na voljo že vsaj 40 vrst. Študentje živilstva so jih podrobneje analizirali in bili presenečeni nad spoznanjem, kako nevarne so lahko in kako nekritična je po uporaba predvsem med otroki in mladostniki. Zato so prepričani, da so ob tako nekritični uporabi in tako lahki dostopnosti energijske pijače v bistvu "droga tega tisočletja". Na svoje ugotovitve zdaj s predavanji po šolah želijo opozoriti čim več mladih, tudi zato, ker so izvedeli za primer dekleta, ki je neposredno po zaužitju energijske pijače doživelo srčni zastoj…

Energijske pijače, domnevni vir budnosti in energije, prinašajo tudi resna tveganja, so prepričani študentje živilstva.

Rast trga energijskih pijač je v zadnjih letih med največjimi v prehranski industriji in tudi pri nas jih je na voljo že vsaj 40 vrst.

Študentje živilstva so jih podrobneje analizirali in bili presenečeni nad spoznanjem, kako nevarne so lahko in kako nekritična je po uporaba predvsem med otroki in mladostniki. Zato so prepričani, da so ob tako nekritični uporabi in tako lahki dostopnosti energijske pijače v bistvu “droga tega tisočletja”.

Na svoje ugotovitve zdaj s predavanji po šolah želijo opozoriti čim več mladih, tudi zato, ker so izvedeli za primer dekleta, ki je neposredno po zaužitju energijske pijače doživelo srčni zastoj …

Za šport, zdravo srce, varno vožnjo …?!

O tveganosti pitja energijskih pijač #zdaj v #ambulanta202 pic.twitter.com/OtYXVnoeSs

— Val 202 (@Val202) June 23, 2016

Na energijske pijače vsako telo drugače reagira. Nekateri jih brez večjih težav pijejo tudi v večjih količinah, za druge je lahko usodnih že nekaj požirkov.

Mladi in njihovi starši o energijskih pijačah le redko razmišljajo kot o morebitni nevarnosti.

V raziskavi so tudi ugotovili, da nekatere pijače vsebujejo cenena barvila in druge dodatke za privlačnejši okus in pa res ogromno sladkorja. Načeloma velikanskih razlik med vsemi več kot 40 energijskimi pijačami, kolikor so jih našteli na našem trgu, ni.

Jana Vidic