Samo letos je v Sloveniji na novo potrjenih 41 primerov okužbe z virusom HIV, kar je bistveno več kot je bilo povprečje minulih let. Število okuženih z različnimi spolnimi boleznimi pa raste tudi po svetu, z njimi se vsako leto na novo okuži 125 milijonov mladih.

Število okuženih z različnimi spolnimi boleznimi raste tudi po svetu, z njimi se vsako leto na novo okuži 125 milijonov mladih

Ker mladi stike s potencialnimi spolnimi partnerji vse pogosteje navezujejo prek spleta in spletnih aplikacij za zmenke, se je skupina mladih slovenskih strokovnjakov odzvala z interaktivno spletno stranjo.

Britanci imajo 12-krat pogosteje spolne odnose v tujini, najverjetneje na počitnicah, kot doma. Strokovnjaki ugotavljajo še, da imajo uporabniki spletnih aplikacij za zmenke (najbolj razširjen je Tinder) povprečno 30 spolnih partnerjev v življenju, povprečno 7 spolnih partnerjev pa tisti, ki tovrstnih aplikacij ne uporabljajo.

Spletno stran, ki ponuja konkretne odgovore in pomaga uporabnikom pri ozaveščanju, informiranju in svetovanju o spolno prenosljivih okužbah in spolnem vedenju so zato poimenovali »Medicina vrača udarec!« Ponuja opis spolno prenosljivih bolezni, nazorne fotografije in opise morebitnih bolezenskih znakov in najpomembneje, vprašalnik, ki ga lahko anonimno izpolni kdorkoli.

ASPO – Spletna aplikacija za prepoznavanje in informiranje o spolno prenosljivih okužbah

Ambulante za spolno prenosljive okužbe so v Ljubljani, Mariboru, Celju, Novem mestu in v Izoli. Testiranje krvi na HIV, virusa hepatitis B in C pa lahko opravite v Ljubljani, Mariboru, Novem mestu, na Ptuju, v Murski Soboti, Izoli, Slovenj Gradcu in Novi Gorici ali za testiranje zaprosite svojega osebnega zdravnika. Vsi napotki, naslovi in telefonske številke so zdaj prvič zbrani na enem mestu.

Maruša Kerec