Tekmovanja v Duisburgu so se začela s svetovnim prvenstvom invalidov kajakašev

Ko sem odhajal na kajakaški teden mi je bilo malo nelagodno, ker sem vedel, da se bo začelo s tekmami parakajakašev. S košarke na vozičkih sem sicer že imel izkušnjo, da športniki invalidi ne marajo pomilovanja, da nočejo, da jih pobereš, če se prevrnejo z vozička, ampak se želijo pobrati sami. Kot so se morali v življenju.

Na parakajakaški tekmi dogajanje pretrese: na pomolu prazni invalidski vozički, zraven ležijo proteze, plastične noge. Nekatere z nataknjeno supergo, druge brez. Spremljevalci pomagajo športnikom invalidom v čolne, jim nosijo opremo.

In njihove zgodbe: nekateri invalidi od rojstva, pa prometne nesreče, padec pod žago v otroštvu, pa mine in granate. Precej je vojakov, nekoč pravih hrustov, vse do – odhoda v Afganistan, Irak, Ukrajino …

Po prepoznavnosti na prvenstvu v Duisburgu izstopa Brazilec Fernando Fernades, maneken, ki se je med drugim pojavil v oglasu za parfume z golimi sanjskimi dekleti: Claudio Schiffer, Naomi Campbell, Evo Herzigovo. Takorekoč v raju. Fernando, prav tako gol, objet s Herzigovo.

FOTOGALERIJA (klikni za ogled večje fotografije):


Vir: fernandofernandeslife.com

Nato – prometna nesreča. Paraplegik. Okrevanje z veslanjem. Zaljubil se je v kajakaštvo in kajakašico. Avstrijko. Olimpijko, ne paraolimpijko, sicer svetovno prvakinjo.

Če želiš intervju s Fernandom, se moraš najaviti pri njegovem osebnem predstavniku za stike z javnostmi. Še vedno izžareva nekaj posebnega.

Podobno pot ima v Sloveniji Alen Kobilica, vrhunski maneken, ki je po oslepitvi postal vrhunski paratriatlonec.

To so zgodbe o življenjskih preobratih. A toliko energije, kot je izžarevajo športniki invalidi, je čutiti le malo kje.

Kjer se začne denar, se končajo športnost, socialnost, prijateljstvo, fair play.

Franci Pavšer