Politika v šolski prostor vstopa na različne načine, največkrat prek svetov šol in z imenovanjem ravnateljev, zelo neposredno pa takrat, ko politiki v soju žarometov obiskujejo šole ob najrazličnejših priložnostih. Vroči mikrofon o politiki in politikih, ki vstopajo v šole, o razlogih, merilih in selekciji, o avtonomiji šol, o učiteljih, ravnateljih, predvsem pa o učencih in dijakih, ki jih je treba varovati pred politizacijo.

Politika na različne načine vstopa tudi v šolski prostor. Najbolj neposredno z obiski političnih veljakov, ki se na šolah pojavljajo, ko slovesno odpirajo nove telovadnice in prizidke, ko šole dan začnejo s tradicionalnim slovenskim zajtrkom, ob praznikih, pa tudi 25. obletnica slovenske osamosvojitve je med njimi.

Pogovori s politiki, politiki na šolskih proslavah, politiki na otvoritvah prizidkov in telovadnic … Koliko politike in politikov prenese šolski prostor? Komu in čemu je vse to namenjeno? Državljanski vzgoji, želji, da učenci postanejo aktivni državljani, dokazovanju, kako pomembno je šolstvo, promociji politikov, domoljubju?

O tem, kdaj bi bilo treba na šolska vrata napisati POLITIKOM VSTOP PREPOVEDAN, razmišljajo: predsednik Združenja ravnateljic in ravnateljev osnovnega in glasbenega šolstva Gregor Pečan, učiteljica Jožica Frigelj iz Civilne iniciative Kakšno šolo hočemo, politolog, nekdanji šolski minister in profesor na Fakulteti za družbene vede dr. Igor Lukšič ter predsednik Dijaške organizacije Slovenije Matija Krope Lenarčič.

Tatjana Pirc