V oddaji Na piedestal smo gostili shoegazersko skupino Haiku Garden in premierno, pred uradnim izidom, predstavili njen prvenec z naslovom Waver.
Ljubljanska skupina Haiku Garden v slovenski glasbeni zgodovini postavlja žanrski mejnik kot prva predstavnica shoegazinga – žanra, ki ga je utemeljila skupina My Bloody Valentine.
S svojimi zidovi lebdečega kitarskega ruženja, spevnimi melodijami in prelepimi atmosferami je Haiku Garden pred dobrim letom osvežil glasbeno prizorišče. Nase je opozoril predvsem kot predskupina hrupnih večernikov z imenom Mile me deaf in udeleženec Klubskega maratona Radia Študent 2015 (čeprav je igral tudi drugod).
Prvenec s pomenljivim naslovom Waver bo 12. maja izdala domača založba KAPA Records. Na dan izida ga bo ljubljanski četverec Haiku Garden, ki ga sestavljajo Matevž Bitenc – bas, vokal, Luka Flegar – kitara, vokal, Anže Knez – bobni in Klemen Tehovnik – kitara, sintetizator, vokal, predstavil na promocijskem koncertu v okviru Domorodnih četrtkov v Gala Hali na Metelkovi v Ljubljani – 12. maja ob 21.00.

Ljubljanska skupina Haiku Garden v slovenski glasbeni zgodovini postavlja žanrski mejnik kot prva predstavnica shoegazinga – žanra, ki ga je utemeljila skupina My Bloody Valentine.

Zasedbo je prineslo z različnih vetrov. Ko so se njeni člani v začetku leta 2014 prvič zbrali, niso vedeli, kaj so in kam gredo. Prvo obdobje svojega ustvarjanja  so poimenovali ”Tut če ne” in skladbe zavrgli. Potem so lovili delce skupne energije, ki je na trenutke plod njihovega medsebojnega ujemanja, drugič pa le izraz močne (a dobrodošle) dinamike med člani … in ustvarjali.

S svojimi zidovi lebdečega kitarskega ruženja, spevnimi melodijami in prelepimi atmosferami je Haiku Garden pred dobrim letom osvežil glasbeno prizorišče. Nase je opozoril predvsem kot predskupina hrupnih večernikov z imenom Mile me deaf in udeleženec Klubskega maratona Radia Študent 2015 (čeprav je igral tudi drugod).

27. aprila 2016 je komisija izmed 93-ih slovenskih skupin, prijavljenih za predizbor za nastop na zagrebškem festivalu INmusic, izbrala 5 zasedb. Med njimi je tudi Haiku Garden. Predizbor bo v soboto, 14. maja, v Hangar Baru v Izoli.

Izdajo s pomenljivim naslovom Waver je skupina posnela in zmiksala skupaj z Gregorjem Bajcem, za mastering albuma je poskrbel Jake Reid, vizualno pa ga je zmaterializiral nagrajeni ilustrator Matija Medved.

Prvenec Waver  bo 12. maja izdala domača založba KAPA Records . Izšel bo na CD-ju in kaseti, digitalno pa bo na voljo tudi na Kapinem Bandcampu in pri številnih ponudnikih pretočnih storitev, kot so Spotify, Apple Music, Google Music, Deezer itn.

Na dan izida ga bo ljubljanska skupina, ki jo sestavljajo Matevž Bitenc – bas, vokal, Luka Flegar – kitara, vokal, Anže Knez – bobni in Klemen Tehovnik – kitara, sintetizator, vokal, predstavila na promocijskem koncertu v okviru Domorodnih četrtkov v Gala Hali na Metelkovi v Ljubljani – 12. maja  ob 21.00.

Pred uradno izdajo je Haiku Garden svoj prvenec Waver premierno predstavil v oddaji Na piedestal .

Jolanda Fele