Razmere v vinski kleti Agroind Vipava, ki se ponaša z več kot 120-letno tradicijo in je od konca januarja povsem v ukrajinskih rokah, so iz dneva v dan težje in bolj negotove. Zaposleni so že četrti mesec brez plač, v proizvodnji kronično primanjkuje materiala, uprava pa se pred dvema tednoma podpisanega dogovora o poplačilu obveznosti do delavcev ni držala.

Težke in negotove razmere v vinski kleti Agroind Vipava, ki se ponaša z več kot stodvajsetletno tradicijo, povzročajo veliko zaskrbljenost in obup tako med zaposlenimi v družbi kot tudi med zadružniki in vinogradniki v Vipavski dolini.

Zadnji ne vedo, če in kam bodo lahko oddali letošnje grozdje, medtem ko 46 zaposlenih v vipavski kleti že četrti mesec ostaja brez plač, brez plačanih prispevkov in drugih stroškov iz dela, državi pa podjetje ni plačalo davkov od lanskega decembra.

Pred dvema tednoma podpisan sporazum med Agroindovo upravo in stavkovnim odborom o razrešitvi stavkovnih zahtev in zamrznitvi stavke ostaja mrtva črka na papirju, zato delavci vztrajajo pri vloženem predlogu za stečaj družbe.

O njem bo sodišče tehtalo in odločalo jutri, delavci, zadružniki in lokalne skupnosti v Vipavski dolini pa pričakujejo rešitev te agonije in nastalih razmer v vipavski vinski kleti s čim prejšnjo uvedbo stečaja.

Toda težave Agroinda Vipave se kopičijo že desetletje in več – od tako imenovanega “vipavskega kmečkega punta”, ki je dodatno poglobil neenotnost in razklanost med zadružniki, razkril velik vpliv zasebnih in političnih apetitov ter Kmetijsko zadrugo Vipava in do lanskega novembra njeno vinsko klet potisnil v dolgoletno krizo vodenja in poslovanja.

Valter Pregelj