Mreža urgentnih centrov po Sloveniji po pol leta še vedno ne deluje v celoti. Specialistov urgentne medicine je premalo. Število pacientov na urgenci pa se medtem povečuje. Zato preverjamo, kdaj je obisk urgentnega centra res nujen.

Ste kdaj izkoristili sistem in se zaradi takojšnje obravnave namesto v splošno bolnišnico odpravili kar na urgenco?

Mreža urgentnih centrov po Sloveniji deluje že pol leta, a še vedno ne v celoti. Organizacijska ureditev enostavno ne sledi težavam, ki jih povzroča deljeno financiranje in slabo sodelovanje z bolnišnicami in zdravstvenimi domovi. Premalo je tudi specialistov urgentne medicine.

Ker se število pacientov na urgenci povečuje, sprašujemo in preverjamo, kdaj je obisk urgentnega centra res nujen?

Sporočite nam vašo izkušnjo. Ste kdaj izkoristili sistem in se zaradi takojšnje obravnave namesto v splošno bolnišnico odpravili kar na urgenco?

Mariborska urgenca

Dr. Roman Košir je bil med strokovnjaki, ki so   z različnih vidikov načrtovali  nov sistem urgentnih centrov. Zato do obisti pozna tako  načrte kot tudi težave, s katerimi se soočajo tam, kjer urgentni centri že delujejo, saj je  tudi sam predstojnik novozgrajenega Urgentnega centra Maribor. In kakšna je po njegovem mnenju največja prednost nove ureditve, koliko bolje, učinkoviteje so bolniki obravnavani sedaj v primerjavi s prejšnjim sistemom? Pogovarjala se je Jana Vidic.

Urgentni center Novo mesto

Ob koncu lanskega leta je začel delovati tudi Urgentni center v Novem mestu, v novozgrajenem traktu novomeške splošne bolnišnice. Že sredi januarja so v centru začele delati tudi ekipe nujne medicinske pomoči in pediatri Zdravstvenega doma Novo mesto. Jože Žura se je prepričal kako je za paciente velika pridobitev, za bolnišnico pa dodatno finančno breme, saj je obiskov urgentnega centra za polovico več kot so predvidevali.

Celjska urgenca

V Celjskem urgentnem centru kjer deluje tudi pediatrična urgenca, v enem letu opravijo 90 tisoč obravnav. V tem trenutku je tam ob pomoči treh specializantk zaposlena zgolj ena specialistka urgentne medicine. Težave so, kot pravi  dr. Božidar Buhanec, predstojnik Urgentnega centra Celje, predvsem sistemske narave, zato jih je potrebno začeti reševati takoj. Z njim se je pogovarjal Boris Žgajnar:

Urgentni center Jesenice

Tudi v novem jeseniškem urgentnem centru so imeli zaposleni v slabih šestih mesecih imeli veliko dela. Pa ne le s pacienti, saj na leto obravnavajo več kot 41 tisoč pacientov, temveč tudi s prilagajanjem dela v novih, sodobnih prostorih. Vodja urgence, zdravnik kirurg Robert Carotta je v pogovoru z Aljano Jocif slikovito ponazoril prehod iz starih, utesnjenih prostorov jeseniške bolnišnice v novo urgenco.

Kdaj je obisk urgentnega centra res nujen?

Za marsikoga ob vsakem bolezenskem znaku, za nekoga drugega nikoli. Dejstvo, da se število obiskov na urgenci povečuje, presega zmogljivosti zdravniškega osebja in če stroka opozarja na premajhno število specialistov urgentne medicine, se lahko vprašamo, ali je prehlad že razlog za obisk urgence. Kakšne so izkušnje poslušalcev?

Val 202