Poskusite si zapomniti naslednjih deset predmetov: mačka, mleko, zvezda, miza, zgradba, vrtnica, človek, stol, raketa, česen. Kako pa si zapomniti 3000 decimalk števila pi ali kart z enim samim uvidom? Se možgani spominskih rekorderjev razlikujejo od navadnih ali gre le za vztrajnost in dober spominski sistem? Si lahko zapomnimo karkoli in koliko želimo? O tem smo govorili s spominskimi rekorderji, šahistom in doktorjem psihologije.

Pozabljanje je normalno, bolj nenormalno je, če ga ni.

Poskusite si zapomniti naslednjih deset predmetov: mačka, mleko, zvezda, miza, zgradba, vrtnica, človek, stol, raketa, česen. 

Kako pa si zapomniti 3000 decimalk števila pi ali kart z enim samim uvidom? Se možgani spominskih rekorderjev razlikujejo od navadnih ali gre le za vztrajnost in dober spominski sistem? Si lahko zapomnimo karkoli in koliko želimo?

Gostje:

Nik Škrlec, slovenski prvak v pomnjenju števila pi

dr. Simon Brezovar, psiholog z nevrološke klinike

Dave Farow, svetovni spominki rekorder

Matej Šebenik, šahovski velemojster

“Vedno je najbolje, če so stvari povezane s čim več čutili, da so zanimive, domišljijske, smešne, ogabne. Kapaciteta pomnjenja je neomejena. Jaz decimalk števila pi nikoli ne poznam, sprehajam se po arhitekturah in jih izgovarjam.”

Nik Škrlec

Celotni pogovori:

“Pozabljanje je normalno, bolj nenormalno je, če ga ni. Tak je bil tudi resnični Rain Man, ki si je zapomnil čisto vse.”

Simon Brezovar

*Intervju z Daveom Farrowom objavljamo v izvirniku

“Lahko se naučimo biti bolj pozorni, najlažje s tehniko eksplozije. Kadar odložimo ključe, si tam predstavljamo eksplozijo.”

Dave Farrow

Luka Hvalc, Uršula Zaletelj