Matej Goršič živi v mestu Tartu v Estoniji. Najprej se je navdušil nad Finsko, kjer je živel nekaj let. V sosednjo Estonijo je odšel na izlet, tam spoznal ženo, zdaj živi in dela v drugem največjem estonskem mestu Tartu.

Mateja Goršiča smo poklicali v mesto Tartu v Estoniji. Najprej se je navdušil nad Finsko, kjer je živel nekaj let. V sosednjo Estonijo je odšel na izlet, tam spoznal ženo, zdaj živi in dela v drugem največjem estonskem mestu.

“Od Estonije do Slovenije je dobrih 2000 kilometrov. Obstaja celo podjetje, ki organizira izlete v Slovenijo. Estonci imajo potovanja v krvi, je pa res, da Slovenijo obiščejo le za dan ali dva, med potjo na hrvaško morje,” pripoveduje Goršič, ki je v mestu Tartu tri leta poučeval na poslovni šoli.

Zdaj se ukvarja s prevajanjem, vendar s tem ni mogoče preživeti. Zato išče novo zaposlitev, največ časa trenutno tako posveča kolesarjenju.

“Estonci in Finci so si še najbolj podobni v jeziku. V Estoniji je sicer veliko bolj čutiti ruski vpliv. Celo letaki in podnapisi v kinu so v ruščini. Gre za komercialni interes, močna je tudi ruska manjšina.”

Tadej Košmrlj