Maturanti 4. letnika Škofijske klasične gimnazije v Ljubljani že od drugega letnika šolanja skupaj botrujejo dvema otrokoma, ki živita v materialnem pomanjkanju: fantku iz projekta Botrstvo in dečku iz Zambije.

"Če imaš nečesa več, ne vem, zakaj ne bi pomagal nekomu, ki ima manj"

Naška Schenk, Dominika Jeglič, Luka Skledar in Rok Dajnko so dijaki 4. letnika Škofijske klasične gimnazije v Ljubljani. Skupaj z osemindvajsetimi sošolci so botri dvema otrokoma, ki živita v materialnem pomanjkanju.

Luka pojasnjuje, da jih je razredničarka v drugem letniku seznanila s projektom Botrstvo. “Želeli smo prispevati, pomagati. Odločili smo se, da bomo botri dvema dečkoma – enemu iz Slovenije in enemu iz Afrike, iz Zambije. Povezali smo se, se organizirali in akcija se je začela.”

Zgodbe, ki so jih ganile

Dijaki tako že tretje leto zapored finančno podpirajo dva otroka. Vsak od 32-ih učencev iz njihovega razreda prispeva 16 evrov na leto. Naška Schenk priznava, da je razredničarka dijake prepričala tudi s pretresljivimi zgodbami otrok in najstnikov v stiski.

“O Albionu, to je naš slovenski otrok, smo slišali, da ima mamo na dializi, oče pa je sezonski gradbeni delavec. Pretreslo nas je, da ima njegov brat dvojček težave na pljučih, ima pa še tri brate in sestre. Rad ima matematiko. John iz Zambije pa nas je prepričal, da je priden v šoli, rad ima tudi nogomet.”

Solidarni so tudi s sošolci

Zaradi sodelovanja pri dveh humanitarnih projektih so sošolci bolj dovzetni za socialne stiske v širši okolici. Bolj solidarni pa so tudi med seboj, dodaja dijakinja Dominika Jeglič.

“Zdaj, ko gremo na maturantski izlet, smo ustanovili klub – sklad za pomoči potrebne v razredu. Vsak prispeva po svojih zmožnostih. Tistim, ki nimajo dovolj, da bi šli na izlet, bomo razdelili. Tudi na to smo v razredu pozorni, opazimo vse mogoče. Res je lepo, da smo velika skupnost, da smo povezani.”

Dijaki 4. č želijo po koncu srednješolskega izobraževanja prepustiti botrstvo mlajšim. Upajo, da bodo njihovi nasledniki nadaljevali dobrodelnost, ki so jo začeli sami. Tudi sami bodo še naprej sodelovali v humanitarnih akcijah, saj so prepričani, da se dobro vrača z dobrim.

Dodatne informacije o projektu so na voljo na boter.si, telefonskih številkah ZPM Ljubljana Moste – Polje 08/205-26-93 in 01/544-30-43, e-pošta: info@boter.si, in pri novinarki Vala 202 Jani Vidic: jana.vidic@rtvslo.si. Odgovori na najpogostejša vprašanja tistih, ki bi radi pomagali družinam iz naših zgodb, so zbrani tukaj.

Uršula Zaletelj