Craft pivo je inovativno, ima dušo in telo

Priložnosti in uspešne zgodbe na področju piva

foto: Rob Nguyen

Craft revolucija je dobesedno pljusknila na sceno. Majhnim, butičnim pivovarjem v Sloveniji zdaj že lahko pripišemo veliko pozitivnih pridevnikov, čeprav so številke v litrih v primerjavi z velikimi še vedno majhne. 

“Pogovarjamo se o pivu, ki ima okus in aromo. Čeprav je to zahtevna tema, menim, da je dobro pivo, slabo pivo pa pir.”

– Davor Mišmaš, Pivopis.si

Bevog, Human Fish in Pelicon so le tri craft pivovarne pri nas, najbolj poznane in najbolj prodajno uspešne, a ne osamljene. Skupno jih je že približno 12. Bevog je leta 2013 proizvedel približno 1000 hektolitrov piva, letos je kapacitet dovolj za 7 do 8 tisoč hektolitrov piva. Pivovarna Human Fish je že na koncu marca letos zvarila dvakrat toliko piva kot prvo leto proizvodnje, v letu 2016 si želijo 150.000 litrov piva. V Peliconu so leta 2013 začeli z 200 steklenicami, zdaj jih naredijo 20.000 na mesec.

Craft pivo je vse drugo kot mišljenje iz Nemčije leta 1489, ko so zapisali, da se za varjenje piva smejo uporabljati le slad, hmelj in voda. Včasih je veljalo tudi, da pivo ni pijača, ki bi jo lahko stregli k jedi ali vrhunski kulinariki, kaj šele, da bi v restavraciji stregli pivo v pločevinki.

“Pločevinka piva v glavah še vedno zveni slabšalno.”

– Vasja Golar, Bevog

Oddaja je nastala na 1. slovenski konferenci o pivu Pivogovori na gradu Jable, v bližini katerega je bilo najdejo eno najstarejših, še ohranjenih piv na svetu. O pivu so razpravljali: Gregor Alič (ambasador slada in craft piva), Jaša Zidar (Human Fish), Vasja Golar (Bevog), Anita Lozar in Matej Pelicon (Pelicon) in Davor Mišmaš ter Andrej Colarič (Pivopis.si)