Svetu je treba pokazati Slovenijo. Ne pa govoriti "majhna država, majhna država."

Brazilija je na svetovnem nogometnem prvenstvu doživela streznitev. Če v nogometu niso več prvi na svetu, kaj jim sploh še ostane? Država doživlja resno gospodarsko in politično krizo.

"Poraz na SP v nogometu proti Nemčiji z 1:7 je Brazilce prisilil, da so samokritično pogledali tudi na druga področja."

Predsednica Dilma Rousseff bo po vsej verjetnosti že kmalu odstavljena, hkrati pa so vsi v pričakovanju olimpijskih iger v Riu de Janeiru. Nedeljski gost Štefan Bogdan Barenboim Šalej je odličen uvod v aktualno Brazilijo.

Slovenija v Braziliji

Odkritje slovenskih znanstvenikov o virusu zika je bilo v Braziliji osrednja novica: "To je bila prva vest dnevnika TV Globo. Kar ni mala stvar. To odkritje bi morali bolje izkoristiti."

"Še vedno se govori, da je Slovenija majhna dežela. Mi smo tako veliko kot Izrael. Ali ste že slišali Izraelca, ki bi rekel, da je njegova država majhna? Svetu je treba pokazati to Slovenijo. Ne pa govoriti "majhna država, majhna država." Jaz osebno nisem bil rojen niti v majhni državi niti v majhnem narodu."

Šalej v Braziliji živi že od leta 1960. Imel je uspešen družinski posel z razsvetljavo. Trenutno živi v São Paulu: "Moja mestna četrt ima dva milijona prebivalcev. Torej toliko kot Slovenija."  

"V São Paulu navkljub gneči v prometu nihče ne zamudi na sestanek. V Riu je že drugače."

Matej Praprotnik