Arheolog, zgodovinar, etnolog in trikratni doktor znanosti Andrej Pleterski je že od otroštva očaran nad skrivnostmi preteklosti. Z njim se bo Tatjana Pirc pogovarjala o našem kulturnem genomu, starih Slovanih, obredih, mitologiji, Karantaniji, knežjih kamnih, pa tudi o kastriranem mačku.

Kaj vemo o svojih prednikih, kako dobro poznamo dogajanja na naših tleh v zgodnjem srednjem veku?

Arheolog, zgodovinar, etnolog in trikratni doktor znanosti Andrej Pleterski je že od otroštva očaran nad skrivnostmi preteklosti. "Za študij arheologije in zgodovine sem se odločil v četrtem razredu OŠ, ko sem bral knjigo o odkritju jamskih slikarij."

Andrej Pleterski: "Arheologija temelji na preučevanju preteklosti s pomočjo starih smeti, zato vedno rečem, da smo mi diplomirani smetarji."

— Val 202 (@Val202) April 3, 2016

Andrej Pleterski o magičnem številu tri pri Slovanih: "Svet je urejen na treh ravneh - nebo, zemlja in podzemlje. Že to je močna predstava moči števila tri." Pravi, da je imela geografija vedno velik pomen pri Slovanih.

Andrej Pleterski o kotu 23,5°: "To je kot zemeljske ekliptike. Gre za kot osi vrtenja Zemlje glede na ravnino kroženja okrog Sonca."

— Val 202 (@Val202) April 3, 2016

Ideja o Karantaniji kot nekem izhodišču za sodobno slovensko zgodovino se je rodila z Antonom Tomažem Linhartom, o knežjem kamnu pa pove, da bi lahko postal povezovalni simbol, postal pa je simbol prepira med Avstrijo in Slovenijo.

Kaj pa bi dddr. Andrej Pleterski počel danes, če ne bi bil Nedeljski gost?

"Imam svoj kos zemlje, kjer vrtnarim, sadjarim. Ukvarjam se tudi z različnimi oblikami starodavne kulinarike."

Tatjana Pirc