V zadnji aprilski oddaji Na piedestal smo predstavili avtorske projekte Bojana Krhlanka: Pocket Music – Rise of the Androids, Pocket Music – World in Chaos, xxsMiNiMe in premierno prvenec tria BiK 3.
Gosta oddaje sta bila bobnar Bojan Krhlanko in njegov glasbeni sopotnik, kitarist Domen Gnezda.
Bobnar Bojan Krhlanko pokriva širok razpon izrazov. Je skladatelj, glasbeni navdušenec, eksperimentator in raziskovalec.
Pocket Music je njegov popolnoma nov koncept glasbenega ustvarjanja. Celoten proces nastajanja glasbe je izveden ob pomoči mobilne naprave, ki je danes nosilec razvoja in uporabe tehnologije za glasbenike.
xxsMiNiMe je duet, ki ga sestavljata Bojan Krhlanko in Domen Gnezda. Pred kratkim je izdal prvenec Turbo.
BiK 3 pa je trio, v katerem delujejo bobnar Bojan Krhlanko, kitarist Domen Gnezda in klaviaturist Hrvoje Galler. Zasedba BiK3, ki interpretira glasbene ideje s področja samosvoje vizije glasbene izraznosti, bo 2. maja izdala prvenec. Prav na dan izida se bo z nastopom v klubu ZOO v Ljubljani začela tudi koncertna turneja BiK 3.

V zadnji aprilski oddaji Na piedestal smo predstavili avtorske projekte Bojana Krhlanka: Pocket Music – Rise of the Androids, Pocket Music – World in Chaos, xxsMiniMe in premierno prvenec tria BiK 3.

Gosta oddaje sta bila bobnar Bojan Krhlanko in njegov glasbeni sopotnik, kitarist Domen Gnezda.

Bojan Krhlanko in Domen Gnezda sta doštudirala džez na Koroškem deželnem konservatoriju v Celovcu, Gnezda pa je potem končal še študij v Bostonu. Oba redno nastopata  s svetovno priznanimi glasbeniki in sodelujeta pri številnih projektih in v različnih džezovskih zasedbah.

Bobnar Bojan Krhlanko pokriva širok razpon izrazov. Je skladatelj, glasbeni navdušenec, eksperimentator in raziskovalec.  Med zasedbami, s  katerimi sodeluje, so tudi BiK 3, duet Igor Matković in Bojan Krhlanko, kvintet Igorja Matkovića, kvartet Staneta Hebarja, Tadej Kampl – Life is Good, The Space Invaders, Duo dB, Trio Sama Šalamona Slo Bassless, Igor Bezget – Trinity in xxsMiniMe.

Krhlankov Pocket Music je popolnoma nov koncept glasbenega ustvarjanja. Celoten proces nastajanja glasbe je izveden ob pomoči mobilne naprave, ki je danes nosilec razvoja in uporabe tehnologije za glasbenike. ”Mobile pocket music” je koncept, ki si ga je zamislil Bojan Krhlanko, znan po svojem zanimanju za eksperimentalno glasbo, ki sega od džeza do elektronike. Z mobilnikom se je predstavil kot raziskovalec, snemalec zvoka iz okolja in skladatelj.  V okviru koncepta ”Mobile pocket music” je po prvencu ”Pocket Music – Rise of The Androids” izdal novo ploščo ”Pocket Music – World in Chaos”, ki s sintezo akustične in elektronske glasbe pomeni nadgradnjo njegovega ustvarjanja ter suvereno združi različne žanre – od free džeza do elektronike. V kompozicijskih pristopih so razvidni kontrasti, ki se kažejo tudi v razpoloženju. Poleg mobilnika je tokrat uporabil tudi kaoss pad in kaossilator, ki še bolj razširita njegov glasbeni izraz. World in Chaos je glasbena utopija, ki je izraz našega časa. Razbija predpisane forme in postavlja svoje ideale v medprostor, ki je danes digitalen. Tako je svobodno in neobremenjeno ustvaril alternativo predpisani ustvarjalnosti in s tem opisal svoje opažanje trenutnega položaja v svetu. S projektom World in Chaos je postavil temelje za vizijo, odprto za nadaljnje ustvarjanje in entuziastično raziskovanje v mobilni glasbi. Na plošči sodelujejo znani glasbeniki in skladatelji svetovnega formata, kot so Igor Matković, Samo Šalamon, Vid Drašler, Grgur Savić in Matjaž Skaza.

xxsMiniMe  je duet, ki ga sestavljata Bojan Krhlanko in Domen Gnezda. Pred kratkim je izdal prvenec Turbo.

BiK 3 pa je trio, v katerem delujejo  bobnar Bojan Krhlanko, kitarist Domen Gnezda in klaviaturist Hrvoje Galler.  Zasedba BiK3, ki interpretira glasbene ideje s področja samosvoje vizije glasbene izraznosti,  bo 2. maja pri založbi Artomatik izdala prvenec. Prav na dan izida  se bo z nastopom v klubu ZOO v Ljubljani začela tudi koncertna turneja BiK 3.

Pred uradno izdajo je Bojan Krhlanko v družbi svojega kolega Domna Gnezde predstavil  svoje projekte v oddaji Na piedestal.

 

Jolanda Fele