Tokratni gost Izštekanih je bil ljubljanski studijski maček in angažirani roker Jacuzzy Krall. Posebej za oddajo je Krall songe osvobodil studijskih spon in elektronsko narekovanih ritmov, v vaša ušesa so poleteli v docela živi izvedbi vrhunskega benda. Ki je bil precej glasen! Vsemu skupaj bi lahko rekli izštekano-vštekani Jacuzzy Krall. Oziroma Jacuzzy Krall, ki se izšteka iz ene in prišteka v drugo vtičnico.

Glasbeno pot je Jakob Krall začel pred krepkima dvema desetletjema. Potem ko je v zgodnjem otroštvu pod očetovim vplivom poslušal skoraj izključno jazz, je zagrabil za saksofon in po srednješolskih punk bendih prve resnejše izkušnje nabiral v instrumentalni zasedbi Z levo nogo. Sledilo je sodelovanje s Sausages in v zasedbi Trije Puhalci. V novo tisočletje pa je vstopil kot avtor in pevec pri Los Ventilos, s katerimi je posnel prvenec “ISO4586” (2001). Da, Krall je skupaj z Boštjanom Gradiškom avtor njihovega prvega in verjetno do danes največjega hita “Ne gledam nazaj”.

Glasba ga je zagrabila in ga zanimala z veliko plati. Vpisal se je na šolo za tonske mojstre SAE in v porajajočem ljubljanskem Ditrojtu, danes epicentru slovenskega rokenrola, postavil svoj studio. Ter začel ustvarjati pod imenom Jacuzzy Krall. Glasbeni uredniki na Valu 202 so ga kmalu opazili in dvakrat opozorili nanj, leta 2008 in 2010 so uvrstili njegova songa na zbirki “Imamo dobro glasbo”. Da pa je svojo muziko, ki jo je cvrl na res počasnem ognju, končno objavil v izdatnem odmerku, je trajalo dolgih sedem let. A se je splačalo čakati. Album “Jacuzzy Krall” je izšel jeseni 2014 v obliki dvojne vinilke in brezplačnega dolpotega na spletu.

"Enkrat premal, drugič preveč, kolk je dovolj, ko je vse ti odveč? Dej rin naprej, nej potuje tale čreda, volkovi prežijo na nas z druzga brega. Ne govor, drž korak s to karavano, skupaj v vrsti za potrošniško kramo. Stisn rep, bod fleksibilen, pojej tablet, bod obziren. Noben ne vid, da je edina resnica, da smo v vrsti pod tablo z napisom Mesnica." (Jacuzzy Krall: “En korak več”)

Angažirani preplet številnih žanrov, od rocka do hip hopa, od funka do metala, z jasnimi, neposrednimi besedili v pristni ljubljanščini, ki toliko kot z besedami povedo z načinom interpretacije, je bilo nato treba spraviti v novo življenje. Na oder. Jacuzzy je zbral odličen bend vrhunskih muzičistov in obredel več klubov ter naravnost navdušil (i)zbrano občinstvo. Pri živem izvajanju se je sprva odločil za srednjo pot, del glasbe je še vedno prihajal iz elektronskih naprav, bil posnet vnaprej. A tudi to se bo že v nekaj dneh spremenilo.

Jacuzzy Krall je namreč ob povabilu v oddajo Izštekani na Valu 202 svojo glasbo povsem osvobodil vnaprej posnetih ali elektronsko krmiljenih zvokov. Z bendom jo bo izvedel docela v živo. In naglas! Zasedba bo sorodna kot na koncertih: Miha Meglič (kitara), Andraž Mazi (kitara, pedal steel), Davor Klarič (klaviature), Rok Škrlj (bas), Sergej Randjelović Runjoe (bobni, spremljevalni glas), Boštjan Vajs (bobni), Rok Hozjan (spremljevalni glas), Katinka Dimkaroska (glas, tapan). In seveda Jacuzzy Krall na prestolu. No, če morda Jacuzzyja Kralla sploh ne poznate, je res skrajni čas, da vam prekriža pot.

Naslednji Izštekani: Jacuzzy Krall 19. aprila 2016

Ljubljanski studijski maček in angažirani roker Jacuzzy Krall, med drugim ustanovni član Los Ventilos in pogosti sodelavec Sausages, je svojo muziko na počasnem ognju cvrl več let. Nanjo so dvakrat opozorili sodelavci Vala 202 z uvrstitvijo na zbirki “Imamo dobro glasbo”. Naposled je Jacuzzy posnetke leta 2014 zbral na albumu in objavil v obliki dvojne vinilke ter brezplačnega dolpotega na spletu. Nato je sestavil bend iz vrhunskih muzičistov ter na redkih koncertih navdušil (i)zbrano občinstvo. Tam je bil odprtih ušes tudi selektor in voditelj Izšetkanih Jure Longyka, ki je sklenil, da je treba ta opus predstaviti širšemu ljudstvu. Rečeno, storjeno!

Za Izštekane bo Krall songe osvobodil studijskih spon in elektronsko narekovanih ritmov, v vaša ušesa bodo poleteli v docela živi izvedbi. In to precej glasni. Prostor se bo šibil od ojačevalnikov, poleg številnih brenkal bodo zvenele legendarne klaviature tja do mooga, oglasila se bosta tapan in klarinet … Vsemu skupaj bi lahko rekli izštekano-vštekani Jacuzzy Krall. Oziroma Jacuzzy Krall, ki se izšteka iz ene in prišteka v drugo vtičnico. Zgodilo se bo 19. aprila 2016. Aja, Jacuzzyja Kralla sploh ne poznate? Skrajni čas, da vam prekriža pot.

Izštekani Tantadruj na spletu

22. marca 2016 so se ob tridesetletnici dela izštekali legendarni akustičarji Tantadruj. Posebej za to priložnost so se okrepili v osmerico in pošteno obogatili svojo zvočno sliko. Sodelovali so novi član Andrej Tomazin s tolkali, čelist iz zgodnjega obdobja Dino Gojo, redna sodelavka v zadnjih letih Petra Trobec z basom in glasom, ter Bojan Šen in Vid Sark iz skupine Jezdeci škrlatne kadulje. Program čudovito zveneče uglasbene poezije je bil razpet med vsa tri desetletja. Osrednji člani Aleš Hadalin, Boštjan Soklič in Mateja Blaznik pa so predstavil tudi svoje solistično ustvarjanje. Oddajo si lahko privoščite v spletnem arhivu v zvoku in sliki.

Izštekani načrti do junija: Samo Budna 17. maja, Panda 14. junija

Violinist, kitarist, avtor in pevec Samo Budna pripravlja slavnostno pomlad. 9. aprila 2016 bo z velikim koncertom v rodnem Ljutomeru obeležil 25 let ustvarjanja. Program bo segal v vsa obdobja njegovega ustvarjanja, gostje na koncertu pa bodo Vlado Kreslin, Rudi Bučar, Hamo, Ljutomerski oktet in violinistke Specialnega godalkanja. Zatem bo Samo 21. aprila skočil v Ljubljano na Ortofest in 4. maja na Obalo, kjer bo nastopil v oddaji Radia Koper Radio Live!; oba nastopa bosta precej rokersko žagaška. 17. maja 2016 pa se bo naposled ustavil v Izštekanih. Obljublja pravoveren izštekan nastop z mnogimi gosti, šušlja se o mandolini, banju, godalih, zboru… Kakšen bo repertoar, je še prezgodaj ugibati, gotovo pa bo dobro zastopan njegov lanski album “Za nazaj in za naprej”.

In tik pred poletjem še ena častitljiva okrogla obletnica. 30 let je na prizorišču ljubljanski pop rock bend Panda. 7. aprila 2016 bodo praznovali v ljubljanskem Kinu Šiška pod naslovom “Stoletni ples”. Pestro bo, na odru se bodo zvrstile vse Pandine pevke, vokalna skupina Male malice in drugi gostje. Del koncerta (nekakšen venček velikih uspešnic, pravijo) bodo že v KŠ bodo izvedli akustično. Na veliko pa se bodo izštekali 14. junija 2016. Skrbno izbrani repertoar iz vseh obdobij bodo akustično aranžirali ter izvedli z gosti.

Prek spleta so na voljo tudi mnogi drugi dosedanji Izštekani. Kliknite tukaj ali tukaj ter izberite oddajo, ki bi jo poslušali. Nekatere so shranjene tudi v video obliki.

Val 202