V tokratno Evropo osebno prihaja okoljevarstvenica, ki je videla tudi zelo skrita ameriška pogajalska izhodišča za prostotrgovinski sporazum TTIP. O tem ne sme govoriti, saj bi lahko končala za zapahi, zato nam Sharon Treat ne bo izdala podrobnosti iz dokumentov, ki jih je videla v pisarni FBI-ja. Bo pa z nami delila nekaj odmevnih primerov, ki jih je kot pravnica dobila proti korporacijam, ki uničujejo okolje.

Okoljevarstvenica, ki je videla tudi zelo skrita ameriška pogajalska izhodišča za prostotrgovinski sporazum TTIP. O tem ne sme govoriti, saj bi lahko končala za zapahi, zato nam Sharon Treat ni izdala podrobnosti iz dokumentov, ki jih je videla v pisarni FBI-ja. Je nekdanja poslanka države Maine, pravnica in predavateljica. Zagovarja dostopnost zdravstvenih storitev, varovanje okoljskih standardov in tobačne zakonodaje. “Z družino smo hodili in plezali po gorah. Otroci smo med odraščanjem zelo ponotranjili skrb za naravo, zato sem se že zelo mlada pridružila okoljevarstvenemu gibanju.

Sharon na podlagi izkušenj verjame, da so lahko demokratična gibanja uspešna tudi v boju proti velikim nadnacionalnim korporacijam.

“Ljudje se prebujajo in vem, da lahko ustavimo sporazum TTIP. Gre za to, da znova vzpostavimo demokratičnost odločanja.”

Kako se zaprisežena ljubiteljica narave znajde v državi, ki ne označuje niti gensko spremenjenih organizmov v hrani? “Hrano kupujem od lokalnih pridelovalcev, za katere vem, da ne uporabljajo vseh teh kemikalij in da niso kruti do svojih. Tudi to je dražje, a je lokalno, boljšega okusa in podpira lokalno gospodarstvo. Pri tem nisem osamljena, lokalne hrane ne kupujemo samo ljudje, ki smo življenje posvetili raziskovanju prostotrgovinskim sporazumom. V Združenih državah je to v resnici veliko gibanje.

Gorazd Rečnik