Po 25 letih samostojne države o njej kritično razmišlja 25 njenih vrstnikov, ki se lahko pohvalijo s presežki na svojih področjih.

Eden takih je novinar Vasja Jager. Pred objavo svojega prvega članka o korupciji ni spal, saj je mislil, kako bo povzročil velike spremembe. Kasneje je ugotovil, da se večinoma bori z mlini na veter. Čez 25 let pa si želi napisati zgodbo o aktivnem državljanu, ki mu ni vseeno za državo.

"Čez 25 let si želim napisati zgodbo o ljudeh, ki so se vsaj potrudili, da so izpolnili svoje potenciale"

Novinar Vasja Jager pred objavo svojega prvega članka o korupciji ni spal, saj je mislil, da bo povzročil velike spremembe. Kasneje je ugotovil, da se večinoma bori z mlini na veter.

“Bojim se, da smo novinarji v družbi postali samo pripovedovalci zgodb, ki nimajo pravega učinka. In bojim se, da se je tudi javnost nekako sprijaznila s to vlogo. Ko ljudje preberejo neki članek ali pogledajo neki prispevek na televiziji in zadovoljijo svoj skriti sadizem, ko vidijo, da nekomu gre še slabše in potem se malo bolj umirjeni umaknejo, gredo spat in čakajo do naslednjega dneva, ko se kolo spet zavrti.”

Pravi, da je čas za aktivnega državljana: “Slednji se ne zaveda samo svojih pravic in odgovornosti, ampak gleda tudi pod prste elitam in politiki. Aktivni državljan ne sprejema več krivde nase, ampak jo pripisuje tistim, ki so dejansko krivi.

“Mislim, da je zelo pomembno v tem smislu, da govorimo tudi o aktivnem novinarju, ki se ne skriva več za dogmami objektivnosti in nekega lažnega uravnoteževanja, ampak odkrito pove “to je dobro, to je slabo” in zna to argumentirat.”

Čez 25 let si želi napisati zgodbo o državljanu, ki mu ni vseeno za državo. “Želim si napisati zgodbo o ljudeh, ki so se vsaj potrudili, da so izpolnili svoje potenciale. O ljudeh, ki so znova našli v sebi neko pokončnost, za katero morda ne verjamejo več, da jo imajo. In o Sloveniji, ki ni ne balkanska Švica in ne mala Amerika, ampak je Slovenija.”

“Na koncu koncev je naša država res zelo lepa in dobri ljudje živijo tu, velika škoda je kar se zdaj dogaja z njo. In želel bi, da bi ljudje dali te občutke, ki jih sedaj razjedajo, na pravo mesto in speljali neko spremembo.”


Po 25 letih samostojne države o njej razmišlja 25 mladih, ki se lahko pohvalijo s presežki na svojih področjih.

Gašper Andrinek